"Biztos vagyok abban, hogy írtak rólam rosszabbat"

Ausztrália: az Egyesült Államok felelős a WikiLeaks-botrányért

Az ausztrál kormány az Egyesült Államokat teszi felelőssé azért, hogy a WikiLeaks portál titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat tudott nyilvánosságra hozni.

2010.12.08 12:16MTI

Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek szerdán azt mondta: a sürgönyök nyilvánosságra kerüléséért jogilag azok a felelőssek, akik eredetileg kiszivárogtatták, nem pedig Julian Assange, a honlap alapítója.

Hozzátette: az ügy felveti azt a kérdést is, hogy az Egyesült Államok megfelelően gondoskodik-e titkos iratai biztonságáról.

A mintegy 250 ezer titkos amerikai sürgöny kiszivárgásának eredeti forrása nem ismert, bár az amerikai szárazföldi erők egy közkatonáját, a korábban Irakban hírszerzési elemzőként dolgozó Bradley Manninget több mint 150 ezer külügyminisztériumi irat jogosulatlan letöltésével vádolták meg a katonai hatóságok.

Rudd szerdán megerősítette, hogy Ausztrália konzuli segítséget nyújt Assange-nak a kihallgatások során.

A WikiLeaks alapítóját nemi erőszak gyanújával kedden vette őrizetbe a brit rendőrség a svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A 39 éves honlapalapító Londonban felvette a kapcsolatot az ausztrál főkonzullal, akitől támogatást kért.

"Mi megerősítettük, hogy megkapja mindazt a segítséget, ami az összes többi ausztrál állampolgárnak is kijár" - közölte Rudd az ABC rádiónak adott interjúban.

A The Sydney Morning Herald című napilap szerdai számában egyebek mellett éppen Ruddal kapcsolatos WikiLeaks-dokumentumokat tett közzé, melyekben azt vetik az ausztrál külügyi tárca vezetőjének a szemére, hogy 2007 decemberétől 2010 júniusáig tartó miniszterelnöksége idején Ausztrália külpolitikai baklövések sorát követte el.


Rudd nem reagált a kritikára, csupán ennyit jegyzett meg: "Biztos vagyok benne, hogy írtak már sokkal rosszabbat rólam a múltban, és írni fognak sokkal rosszabbat a jövőben is, de őszintén megmondom, nem érdekel. Az én feladatom most kizárólag az, hogy Ausztrália külügyminisztereként az ausztrálok érdekeinek megfelelően járjak el."

Közben Assange fia, a 20 éves Daniel azt kérte Twitteren közölt üzenetében, hogy apjával méltányosan bánjanak, és a vele szemben folytatott eljárás legyen politikamentes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.