Terrortámadás

Egy külföldi állam nyilvánvalóan támogatta a moszkvai terrortámadást - Erdogan tanácsadója

A török kormánypárt szóvivője az ukrajnai konfliktusban érdekelt "lobbikra" mutatott rá.

2024.03.29 17:07ma.hu

Az olyan terrorcselekményeknek, mint a Crocus City Hall kulturális központi mészárlás, általában állami szponzorai vannak - mondta csütörtökön Omer Celik, Recep Tayyip Erdogan török elnök Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője.

A moszkvai koncerthelyszínt múlt pénteken támadta meg és gyújtotta fel fegyveresek egy csoportja, akik 144 embert megöltek és több mint 300-at megsebesítettek. Tizenegy gyanúsítottat - köztük a négy feltételezett elkövetőt - azóta elfogtak az orosz biztonsági szolgálatok.

"Nyilvánvaló, hogy ilyen profi akciót lehetetlen végrehajtani bármely állam hírszerzésének támogatása nélkül" - mondta Celik, aki egyben az AKP elnökhelyettese is, az NTV török tévécsatornának.

"Az ilyen eseményeknek mindig vannak szponzorai" - tette hozzá, utalva az ukrajnai konfliktusra, "a háború folytatását akaró lobbikra".

A török titkosszolgálatok segítik Oroszországot a terrorizmus elleni harcban - mondta Celik, hozzátéve, hogy Ankara "őszinte részvétét" küldte Moszkvának a Crocus City Hall kulturális központban történt tragédia miatt.

A pénteki mészárlásért az "Iszlám Állam Khoraszán" (ISIS-K) terrorcsoport vállalta a felelősséget. Ukrajna tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne benne.

Az orosz őrizetben lévő összes gyanúsítottról kiderült, hogy tadzsikok, akiket Vlagyimir Putyin elnök "radikális iszlamistáknak" nevezett. A fegyvereseket akkor fogták el, amikor megpróbáltak a határon át Ukrajnába menekülni. Az USA és az EU ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek semmi köze a támadáshoz, de nem szolgáltak bizonyítékkal arra az állításukra, hogy az ISIS-K volt az egyedüli elkövető.

Az orosz hírszerzés és a bűnüldöző szervek azóta bizonyítékot találtak arra, hogy a gyanúsítottak jelentős mennyiségű kriptopénzt kaptak Ukrajnától a támadás fizetségeként. Egy, a támadás finanszírozásában állítólagosan részt vevő személyt őrizetbe vettek, de a nyomozóbizottság egyelőre nem hozta nyilvánosságra a személyazonosságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.