Áldatlan állapotok uralkodnak Tunéziában

Könnygázt vetettek be a kövekkel dobálózó tüntetők ellen

Könnygázt vetetettek be a rendőrök a kormányzó en-Nahda (Újjászületés) iszlamista párt ellen tüntető, a rendvédelmi erőket kövekkel dobáló emberek ellen hétfőn a tunéziai Szídi-Bu-Zídban.

2013.07.29 16:18MTI
Fotó: MTI

A csütörtökön meggyilkolt Mohamed Brahmi ellenzéki vezető szülővárosában több százan demonstráltak a kormányzóság székhelye előtt az en-Nahdához közel álló kormányzó távozását követelve. 

„Gannúsi gyilkos”, „Le a (muzulmán) testvérekkel, le a nép kínzóival” – skandálták a tüntetők Rasid Gannúsira, az en-Nahda vezetőjére utalva. A tiltakozók megpróbálták megrohamozni a kormányzósági épületet. 

A hadsereg is beavatkozott a hivatal védelmében, a rendőrök pedig könnygázzal lőtték a tüntetőket. A városban, a Zin el-Abidin Ben Ali korábbi elnököt megbuktató felkelés bölcsőjében a hatósági fellépés ellenére is ezrek gyülekeztek a nap második felében. 

Szombaton a baloldal és a nacionalisták alkotta Népfront, valamint az UGTT szakszervezeti szövetség regionális szervezete kezdeményezett engedetlenségi mozgalmat a városban. A városban „bölcsek tanácsát” hoztak létre a város ügyeinek intézésére a jelenlegi hatalom bukásáig. Hasonló tanácsokat hoztak létre a kormányzóság másik három városában, Regebben, Mekesziben és Menzel-Bu-Zínben is.

Szídi Bu-Zídből ezrek utaztak szombaton Tuniszba a meggyilkolt politikus gyászszertartására. Ellenzéki vezetők kilátásba helyezték, hogy „nemzeti megmentési kormányt” hoznak létre, amelyről várhatóan már hétfőn tanácskoznak.
 
A világi ellenzéket felbőszítette, hogy fél éven belül immár a második vezetőjüket gyilkolták meg, és felbátorította őket az iszlamista elnököt megdöntő egyiptomi hadsereg fellépése, így most elutasítják a kormány minden engedményét és megbékélési erőfeszítését. Brahmi gyilkosai a kormány szerint ugyanazt a fegyvert használták, amellyel még februárban a másik ellenzéki vezetőt, Sokri Belaidot agyonlőtték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.