Több mint tízezren tiltakoztak

Tunéziai kormány: válságülés, tüntetések közepette

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy felelős Mohamed Brahminak, a Népi Mozgalom nevű párt egyik vezetőjének csütörtöki meggyilkolásáért.

2013.07.29 10:39MTI
Fotó: MTI

Válságülést tart hétfőn a tunéziai iszlamista kormány, miután több mint tízezer ember tiltakozott éjszaka a tuniszi Bardo téren, a parlament székhelye előtt.

Mintegy négy-ötezer tüntető - köztük a világi ellenzék több vezetője és képviselője - gyűlt össze röviddel a böjt végét jelző napnyugta előtt a kormány lemondását és az Ennahda iszlamista párt által vezetett parlament feloszlatását követelve.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy felelős Mohamed Brahminak, a Népi Mozgalom nevű párt egyik vezetőjének csütörtöki meggyilkolásáért. A merénylet nyomán országszerte tüntetéssorozat kezdődött, amely nem nélkülözte az erőszakcselekményeket sem. A kormány az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik oldalhajtását, az Anszar as-Saríát sejti a gyilkosság mögött, de az iszlamisták tagadják, hogy közük lenne Brahmi halálához.

A böjt és az éjjeli ima végével elkezdtek gyülekezni a kormánypárti tiltakozók is, akiket fémkordonok és rendőrautók választottak el az ellentábortól. Újságírók szerint ők is mintegy ötezren lehettek, míg a tunéziai biztonsági erők 10 ezerre tették a számukat. A demonstráció békésen zajlott.

"Kommunista gyilkosok", "A nép muszlim és nem adja meg magát", "Igen az urnákra, nem a puccsra" - ilyen és ehhez hasonló jelszavakat skandált a kormánypárti tábor, amely egy, a Facebookon megosztott üzenet szerint hétfőn újra összegyűlik a téren.

"Azok, akik bojkottálják az alkotmányozó nemzetgyűlés munkáját, elárulják Tunéziát" - mondta Fathi Ajadi, az Ennahda képviselője és vezetője. "Ellenállunk, amíg a forradalom céljai meg nem valósulnak, nem lesz puccs ebben az országban."

Brahmi meggyilkolása után a 217 törvényhozóból 65 döntött úgy, hogy nem vesz részt a parlament munkájában, és egy képviselő le is mondott.

Eközben a kormány válságülést tart hétfőn. Musztafa ben Dzsaafar házelnök televíziós beszédében felszólította a képviselőket: foglalják el helyüket a parlamentben, hogy augusztus végére elkészülhessen az alkotmány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.