Politikai gyilkosságok Tunéziában

Ugyanazzal a fegyverrel öltek meg két ellenzéki politikust

Egy korábbi politikai gyilkosságban is használt fegyverrel ölték meg Mohamed Brahmi ellenzéki politikust.

2013.07.26 15:40MTI

Lofti ben Dzseddu tunéziai belügyminiszter újságíróknak elmondta: Brahmit, a Népi Mozgalom párt egyik vezetőjét azzal a fegyverrel ölték meg csütörtökön, amelyet hat hónappal korábban Sokri Belaid ellenzéki pártvezető meggyilkolásakor is használtak - hatósági feltételezések szerint - iszlamista csoportok.

A miniszter azt is közölte, hogy már van is egy gyanúsított. "Az első nyomozati adatok arra utalnak, hogy egy Bubaker Hakim nevű, szélsőséges szalafistának köze van a gyilkossághoz. Ő Sokri Belaid ügyében is gyanúsított" - mondta. 

Ugyanarra a szalafista sejtre utal az elkövetés módja is. Brahmiba 14-szer lőttek bele az otthona előtt, és Belaidot is hasonlóképpen ölték meg - tette hozzá. Tunisz központjában pénteken is tüntettek a kormány és az azt vezető iszlamista en-Nahda párt ellen. Az emberek a szakszervezeti központ (UGTT) székháza előtt gyülekeztek, és arra készültek, hogy végigvonuljanak a főváros fő körútján, ahol egyébként készültségbe helyezték a rohamrendőrséget. 

Az UGTT általános sztrájkot hirdetett a merénylet miatt. A tuniszi légi járatokat törölték. Az üzletek és a bankok zárva maradtak az utcai erőszaktól tartva. Brahmit szombaton temetik, állami tiszteletadás közepette. Sokri Belaidot, a baloldal vezető politikusát február 6-án ölték meg Tunéziában - a belügyminisztérium szerint szunnita radikálisok (szalafisták). A bűncselekmény mély belpolitikai válságot generált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.