Kompromisszumokkal

Tunézia kitört a politikai zsákutcából

Kijutottak a zsákutcából a tunéziai pártok közötti tárgyalások az ország jövendőbeli politikai berendezkedéséről, miután a kormányon lévő iszlamista párt, az en-Nahda lemondott arról a követeléséről, hogy tisztán parlamentáris rendszert vezessenek be.

2013.05.05 03:29MTI

"Egy vegyes rendszer felé haladunk, ahol sem az államfőnek, sem a kormányfőnek nem lesz teljes uralma a végrehajtó hatalom felett" - mondta az en-Nahda vezetője, Rasíd Gannúsi. Arról azonban nem szólt, hogy pontosan milyen jogköröket kapna majd a két vezető politikus. 

Az en-Nahda eddig a parlamenti rendszer bevezetése mellett kardoskodott, miközben a politikai élet többi része (ideértve az iszlamistákkal szövetséges polgári pártokat is) azt követelték, hogy az államfőnek szintén legyenek fontos jogkörei. 

Többek között épp ezen véleménykülönbség miatt az új alkotmány kidolgozása jelentős késésben van: a főbb tunéziai politikai erők eredetileg arról állapodtak meg, hogy már 2012 októberére kidolgozzák az alaptörvényt, de azóta több újabb határidő is eltelt, s pillanatnyilag nincs kitűzve céldátum. 

A legutóbbi szövegváltozatot - amelyet április végén hoztak nyilvánosságra - mind az ellenzék, mind jogi szakemberek élesen bírálták, felhánytorgatva, hogy a szöveg túl homályos a vallás szerepét, vagy épp az emberi jogokat és a nemek egyenlőségét illetően. 

Az en-Nahda soraiból kikerült tunéziai miniszterelnök, Ali Larajed azt ígéri, hogy még 2013 vége előtt elfogadják az alkotmányt, és megtartják az elnök-, valamint parlamenti választásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.