Simon Wiesenthal Központ

Újabb lista a legkeresettebb nácikról

Közzétette tizenkettedik éves jelentését vasárnap a Simon Wiesenthal Központ az egész világon folyó nácivadászat eredményeiről. Zentai már nincs is a listán...

2013.04.07 15:01MTI

A legkeresettebb nácikat tartalmazó, tízfős lista élén két, az Egyesült Államokba szökött egykori SS lágerőr áll: Hans (Antanas) Lipschis és Theodor Szehinskyj. Lekerült a névsorról Zentai Károly, miután Ausztrália megtagadta kiadását Magyarországnak.

A jelentés az elmúlt év leginkább pozítiv fejleményeként Csatáry László volt kassai gettóparancsnok ügyét könyveli el, akit vád alá helyeztek, elvették útlevelét, és házi őrizetben várja a büntetőeljárást. A Zentai-ügyet ugyanakkor a központ a vizsgált időszak "legnagyobb csalódásának" nevezi - idézte a Times of Israel című izraeli hírportál a jelentést.

Kép: RIA Novosti. Wladimir Fedorenko

A-tól F-ig rangsorolja az országokat a központ, a listán az Egyesült Államok a legjobb, A, Magyarország pedig a következő, B fokozatot kapta Kanada, Németország, Olaszország és Szerbia társaságában. Norvégia, Svédország és Szíria csak az F-1 fokozatra méltó, Ausztrália, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia és Ukrajna pedig az F-2 osztályzatot érdemelte ki a nácivadászoktól.

Az F-1 kategóriába azok az országok kerülnek, amelyek jogi vagy ideológiai korlátozások miatt megtagadják a gyanúsított náci háborús bűnösök utáni nyomozást, még inkább üldözésüket, az F-2-be pedig azok, amelyekben nincsenek jogi akadályai a vizsgálatnak és üldözésnek, de amelyek erőfeszítései teljes kudarcot vallottak a vizsgált időszakban, esetleg nem működtek együtt megfelelően.

"Nagyban akadályozza a soá felelőseinek elítélését a balti országok vezette kampány a holokauszt történetének torzítására, valamint a kommunista és náci bűnök egyenlőségének elfogadtatására" - vélekedik a jelentést jegyző Efraim Zuroff, az intézmény igazgatója.

X minősítést kapott Argentína, Fehéroroszország, Belgium, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Dánia, Luxemburg, Paraguay, Oroszország, Szlovénia és Uruguay. Ezek az országok megtagadták mind a nyomozást, mind az adatszolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.