Malala: azt akarom, hogy minden lány tanuljon

A tálibok által megsebesített pakisztáni lány első médiaszereplése

Hasznosan akar élni, segíteni akar, hogy minden gyerek tanulhasson - üzente az a tálibok által megsebesített pakisztáni lány, aki a tavalyi merénylet óta első ízben hétfőn fordult a nyilvánossághoz.

2013.02.04 19:24MTI

"Láthatjátok, hogy élek, tudok beszélni, látlak, mindent látok. Ez az emberek imái miatt van. Mert minden ember - férfi, nő, gyerek - imádkozott értem. Ezek miatt az imák miatt az Isten új életet, egy második életet adott. Szolgálni akarok. Szolgálni akarom az embereket. Azt akarom, hogy minden lány, minden gyerek tanuljon. E célból hoztuk létre a Malala Alapot" - üzente a 15 éves lány.
   
A felvételen Malala Juszufzai tisztán beszél, de az arca bal oldala merevnek tűnik. A lányt október 9-én kétszer is meglőtték: egyszer a fején, egyszer a nyakán találták el. A tálib szélsőségesek azért akarták megölni, mert kiállt hazájában a lányok tanulási joga mellett. A súlyos sérüléseket az Erzsébet királynőről elnevezett birminghami kórházban látták el. Szombaton végezték el az utolsó két helyreállító operációt. Az üzenet még a beavatkozás előtt készült.
   
A merénylet világszerte nagy felzúdulást keltett. A Malala Alapot lányok taníttatására hozták létre. Pakisztán 10 millió dollárt utalt át annak számlájára. Malalát a Times magazin a 2012-es év személyiségének választotta, és a merénylet óta már 250 ezren jelölték őt internetes listákon Nobel-békedíjra. Meggyógyulására az orvosok szerint még 15-18 hónapra van szükség. Ezalatt mindenképpen Angliában marad biztonsága érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.