Háza előtt lőtték le Malalai Kakar alezredest

Megölték Afganisztán legismertebb rendőrnőjét

Megölték Afganisztán legmagasabb rangú, egyben legismertebb rendőrnőjét vasárnap Kandahárban - közölték hivatalos források.

2008.09.28 11:55MTI

"Malalai Kakar alezredesre reggel lőttek rá háza előtt, amikor gépkocsijával éppen munkába indult. Azonnal meghalt, mellette ülő fia súlyosan megsebesült" - mondta a tartományi szóvivő. Kandahári kórházi forrás szerint a rendőrnő fejlövést kapott, fia kómában van. A merénylet elkövetését Afganisztán korábbi urai, a tálibok vállalták magukra. "Malalai Kakar egyik célpontunk volt és most sikerült likvidálni" - jelentette ki Juszuf Ahmadi tálib szóvivő telefonon a francia hírügynökségnek.

A 40-es éveiben járó, hatgyermekes alezredes asszony a családon belüli erőszakkal foglalkozó rendőrségi osztályt vezette kapitányként Kandahárban, a tálib mozgalom bölcsőjében, az iszlamista lázadók egyik fellegvárában. Apja és egyik fivére nyomdokain járva az 1980-as évek végén csatlakozott a rendőrséghez. A nők munkába állását tiltó tálibok hatalomra jutásakor elmenekült az országból és csak az iszlám fundamentalista rezsim megdöntése után tért vissza. Számos olyan házkutatást irányított a dél-afganisztáni nagyvárosban, amely fegyverek vagy kábítószer lefoglalásával végződött.

Többször megfenyegették és nemegyszer kíséreltek meg ellene merényletet. A tálibokon kívül ellenségeket szerezhetett a drogcsempészek, a köztörvényes bűnözők és a szembenálló törzsek tagjai között is. Az afgán és a nemzetközi sajtóban is számos cikk jelent meg róla. "Ő volt az első nő, aki a tálibok bukása után belépett a kandahári rendőrségbe. Malalait nagyon tisztelték a városban, tudták róla, hogy nagyon bátor" - mondta egy neve elhallgatását kérő kandahári rendőrségi forrás. Utónevét egy legendás afgán hősnőről kapta, aki a XIX. század végén a britek elleni háborúban harcolt.

A rendőrök a fundamentalista lázadók egyik fő céltáblái: az utóbbi fél évben 720 rendőrt öltek meg a kabuli belügyminisztérium adatai szerint. Az első rendőrnőt júniusban lőtték le a nyugat-afganisztáni Herát tartományban, a helyi hatóságok a tálibok számlájára írták a merényletet. Afganisztánban körülbelül 82 ezer rendőr van, de csak néhány száz nő szolgál a szervezet soraiban. A tálibok azután indítottak fegyveres harcot, hogy 2001 végén egy nemzetközi koalíció az Egyesült Államok vezetésével megdöntötte uralmukat.

Az erőszakcselekmények száma annak ellenére duplázódott meg mintegy két éve, hogy az ázsiai országban 70 ezer külföldi katona állomásozik két nemzetközi erő kötelékében NATO-, illetve (a Tartós Szabadság hadműveletben) amerikai parancsnokság alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.