Csaknem 60 halálos áldozat, pár nap alatt

Az egyiptomi pártok megállapodtak az erőszakról való lemondásról

Az erőszakról való lemondásról állapodtak meg csütörtökön a rivális egyiptomi pártok.

2013.01.31 16:20MTI

A megállapodást Ahmed Maher, a Mubarak-rezsim megdöntésében tevékeny szerepet vállaló Április 6. Mozgalom vezetője jelentette be a Twitter közösségi portálon. A hatalmon lévő Muzulmán Testvériség és az ellenzéki pártok találkozóját Ahmed et-Tajjeb sejk, a kairói al-Azhar egyetemnek - a szunnita iszlám első számú tanintézményének - a vezetője kezdeményezte. 

Az elmúlt napok utcai tüntetései, illetve zavargásai az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek. Mohamed Murszi államfő múlt vasárnap szükségállapotot rendelt el a Szuezi-csatorna mentén fekvő három kormányzóságban - illetve nagyvárosban - Szuezben, Iszmaílijában és Port-Szaídban. Az elnök egyidejűleg nemzeti párbeszédet kezdeményezett, amit az ellenzék feltételekhez kötve elutasított, majd saját párbeszéd-javaslattal állt elő. 

Az al-Azhar egyetem vezetőjének kezdeményezésére létrejött csütörtöki találkozó után derűlátóan nyilatkozott Mohamed el-Baradei, az ellenzéki Nemzeti Megmentés Frontjának vezetője. Baradei hangsúlyozta, hogy a felek mindent megtesznek az egyiptomi nemzet különböző csoportjai közötti bizalom megteremtése érdekében. 

Az erőszakról való lemondás mellett a felek megállapodtak abban is, hogy bizottságot állítanak fel a párbeszéd elmozdítása érdekében. Megfigyelők szerint az egyezségnek fontos próbája lehet az ellenzéki pártok által péntekre összehívott országos tiltakozó megmozdulás, amelyen az általuk iszlamistának tartott új alkotmány, valamint a biztonsági erők "túlkapásai" ellen kívánnak tüntetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.