A választások végéig

Különleges jogokkal ruházná fel a hadsereget az egyiptomi államfő

Az elmúlt napok több mint ötven halálos áldozatot követelő tüntetései, illetve zavargásai után különleges jogokkal kívánja felruházni a hadsereget az egyiptomi elnök.

2013.01.28 14:51MTI

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint Mohamed Murszi elnök javaslatára előbb a kormány hagyta jóvá a törvénytervezetet, majd szinte azon nyomban az iszlamista többségű parlamenti felsőház, a Súra Tanács, amely átmenetileg maga tölti be a törvényhozás feladatát. 

Az elfogadott jogszabály a hadsereg számára lehetővé teszi "a rendőrség segítését a rend fenntartásában, s a létfontosságú állami intézmények védelmében a parlamenti választások végéig, és mindannyiszor, amikor azt a (Murszi elnök által vezetett) nemzetvédelmi tanács igényli" - áll a hírügynökségi jelentésben. Nem hivatalos források hétfőn azt közölték, hogy a választásokra áprilisban kerülhet sor. 

Előzőleg, vasárnap este az államfő három zavargások sújtotta kormányzóságban - Port-Szaídban, Iszmaílijában és Szuezben - szükségállapotot vezetett be. Port-Szaíd városában hétfőn ezrek gyűltek össze, hogy jelen legyenek a hét végi összecsapások áldozatainak temetésén. A kikötővárosban egyedül vasárnap hét személy vesztette életét a tüntetők és a rendőrök közötti összetűzésekben. 

Múlt péntek óta a zavargások a városban, illetve az egész kormányzóságban több mint negyven halálos áldozatot követeltek. Folytatódtak a tüntetések Kairóban is. Hírügynökségi jelentések szerint délelőtt a fővárosban több száz, az iszlamista kormányzás ellen tiltakozó fiatal tüntető csapott össze a kivezényelt rendőrökkel, s egy tüntető életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.