A védelmi miniszter figyelmeztet

Összeomolhat az egyiptomi állam

Az állam összeomlásához vezethet az Egyiptomban kialakult politikai konfliktus - figyelmeztetett kedden Abdel-Fattah esz-Szisszi védelmi miniszter.

2013.01.29 12:48MTI

A tábornok kijelentette, a Szuezi-csatorna védelme a legfőbb célja annak, hogy katonákat vezényeltek a csatorna térségének erőszakos cselekmények sújtotta városaiba. Hangoztatta, a hadsereg nem hagyja, hogy kár keletkezzen a csatornában.

A miniszter a katonai akadémia hallgatói előtt beszélt, az elhangzottakat később feltették a védelmi tárca szóvivőjének Facebook-oldalára.

Esz-Szisszi beszélt arról, hogy az Egyiptom előtt álló gazdasági, politikai és társadalmi kihívások valódi veszélyt jelentenek Egyiptom biztonságára és egységére. Ebben a helyzetben a hadsereg szilárd és egységes tömb marad. Hozzátette: a hadsereg minden egyiptomié függetlenül attól, hogy milyen a vallása vagy politikai beállítottsága.

Úgy vélekedett, a különböző politikai erőknek az államügyek irányításáért folytatódó harca az állam összeomlásához vezethet.

A Szuezi-csatorna mellett fekvő három kelet-egyiptomi városban keddre virradóra újabb tüntetések voltak, bár Mohamed Murszi államfő vasárnap szükségállapotot rendelt el az érintett három kormányzóságban a napok óta tartó, több tucat halálos áldozattal járó összecsapások megfékezésére. A tüntetők az éjjel rendőrőrsöket is megtámadtak.

Az elmúlt napok tüntetéseit kísérő erőszak 52 emberéletet követelt Egyiptomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.