Orosz lap

Korrupciót gerjeszt az orosz gyerekek külföldi örökbefogadása

Az orosz gyerekek külföldiek általi örökbefogadása agresszív korrupciót gerjeszt az orosz végrehajtó hatalomban - állította egy orosz társadalmi szervezet vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak, amely szerdán közölte az interjút.

2012.12.26 23:29MTI

Alekszej Rudov, az úgynevezett Új családhoz program vezetője szerint maga az örökbefogadási rendszer termeli ki a korrupciót, minthogy számos korlátozást tartalmaz.

Példaként említette, hogy az örökbefogadást engedélyező bíróság előtt dokumentumokkal kell bizonyítani, hogy mielőtt külföldiekhez kerülnének az orosz gyermekek, legalább három alkalommal eredménytelenül ajánlották fel örökbefogadásukat orosz állampolgároknak.

Alekszej Rudov szerint a külföldiek elsősorban egészséges, négyévesnél kisebb gyermekeket szeretnének magukhoz venni, de az örökbe fogadható orosz gyerekek csupán három százaléka tartozik ebbe a korosztályba.

A külföldieknek - annak érdekében, hogy úgymond versenyre kellhessenek az orosz örökbefogadókkal az egészséges kisgyermekekért,- azt kell elérniük, hogy a gyermekekre ne tartsanak igényt Oroszországban. Ezért "kénytelenek lepaktálni a gyermekelhelyezéssel foglalkozó bürokratákkal, a gyermekotthonok vezetésével, néha magas rangú hivatalnokokkal, az ellenőrző szervek képviselőivel is" - mondta az orosz szakember.

Alekszej Rudov ellenzi a külföldieknek történő örökbeadást és azt állítja, hogy bár az amerikai állampolgárok komoly betegségekkel küzdő gyermekeket is örökbe fogadnak, ennek hátterében az áll, hogy egyrészt ilyen esetekben sokkal kevesebbet kell fizetni a közvetítő ügynökségeknek, másrészt az árvák egy része csak papíron él valamilyen fogyatékkal, vagy a betegségük gyógyítható.

2011-ben 3400 orosz árvát fogadtak örökbe a külföldiek, és közöttük csak 38 fogyatékkal élő gyermek volt. Eközben az orosz örökbefogadókhoz 7416 gyermek került, akik közül 176 volt beteg.

A Rosszijszkaja Gazeta adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly örökbe fogadott gyermekek között a kínaiak után az oroszok voltak a legtöbben. Eddig csaknem 67 ezer kínait és több mint 45 ezer orosz kiskorút vettek magukhoz az amerikai örökbefogadók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.