A legkomolyabb vádakat ejtették

Vádat emeltek csalás miatt az izraeli külügyminiszter ellen

Vádat emeltek Izraelben egy régi ügy kapcsán Avigdor Liberman külügyminiszter ellen csalás és bizalommal való visszaélés miatt, de az államügyészség azt is bejelente, hogy a legkomolyabb, korrupciós és pénzmosási vádakat viszont ejtették.

2012.12.13 18:41MTI

Libermant eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de Jehuda Weinstein államügyész közleménye szerint erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így azt a dossziét lezárták. Megalapozottnak minősítették viszont azt a vádat, amely szerint a miniszter Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz, és cserében segítette a diplomata karrierjét. 

A bírósági eljárás lemondásra kényszerítheti az ultranacionalista Jiszráél Béténu pártot is vezető politikust. Korábban ugyanis más kormánytagok hasonló okokból távoztak a politikai életből, köztük Ehud Olmert volt miniszterelnök is, jóllehet őt később a vádak többsége alól felmentették. Liberman régebben úgy nyilatkozott, hogy ha az említett főbb vádakkal eljárást indítanak ellene, lemond, ugyanakkor kérdés, hogy tesz-e ilyen lépést most, a vádak nagy részének elejtését követően. Izraelben január 22-én választásokat tartanak, amelyen Liberman pártja az előrejelzések szerint a győztesek között lehet majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.