A megbékélést kívánja népszerűsíteni

Szú Kji: a mianmari etnikumközi erőszak "nemzetközi tragédia"

Aung Szan Szú Kji "hatalmas nemzetközi tragédiának" nevezte a Nyugat-Mianmar buddhista többsége és a bengáli eredetű muzulmán kisebbség közötti erőszakhullámot, s a Bangladesből érkező illegális bevándorlás megfékezését szorgalmazta.

2012.11.15 11:52MTI

 Az indiai látogatáson tartózkodó mianmari ellenzéki vezető az NDTV indiai hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az erőszak utáni megbékélést kívánja népszerűsíteni, és nem a határ mindkét oldalán élő rohingja muzulmán kisebbség nevében beszél.
   
A buddhista vallású arakániak és muzulmánok közötti összetűzéseknek június óta legalább 180 halottja volt a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban, és több mint százezren menekültek el otthonukból, többségükben rohingják. Több ezer házat felgyújtottak.
   
"Ne feledjék, mindkét tábor elkövetett erőszakos cselekményeket, ezért nem akarok állást foglalni, hanem a megbékélés érdekében munkálkodni" – jelentette ki a Nobel-békedíjas politikus.
   
Szú Kji szerint meg kell állítani a bangladesi illegális bevándorlást, különben a problémának soha nem lesz vége. Hangsúlyozta, a határproblémáért nem csak Mianmar, de Banglades is felelős.
   
Arakán államban mintegy 800 ezer rohingja él, akiket a 2011 márciusáig hatalmon lévő mianmari junta megfosztott állampolgárságától. A mianmariak többsége illegális bengáli bevándorlóknak tekinti őket, a kiközösítés miatt rasszizmus áldozatai.
   
Az Arakán államban dúló etnikumközi erőszak Barack Obama amerikai elnök jövő heti mianmari tárgyalásainak témái között is szerepel – közölte szerdán az elnököt útjára elkísérő Hillary Clinton külügyminiszter.
   
A látogatás alkalmából Mianmar bejelentette, hogy 452 foglyot szabadon enged, az állami média csütörtöki jelentése szerint valószínűleg több "politikai fogoly" is lesz köztük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.