A választások időpontját még nem tűzték ki

Új kormányfőt nevezett ki a jordán király

Abdalláh Enszúr személyében új kormányfőt nevezett ki a jordániai király szerdán, azt követően, hogy a múlt héten feloszlatta a parlamentet és előre hozott választásokat jelentett be.

2012.10.10 15:46MTI

"A király elfogadta a Fajez Taravneh vezette kormány lemondását, és új kormány megalakítására kérte fel Enszúrt" - mondta a királyi palota egyik név nélkül nyilatkozó illetékese. Hozzátette: a kormány lemondása összhangban van az alkotmány ide vonatkozó, tavaly elfogadott módosításával, amely kiköti, hogy a parlament feloszlatása után le kell mondania a kormánynak.

A választások időpontját még nem tűzték ki, az uralkodó korábbi szavaiból azonban kiderült, hogy év végéig szeretné lebonyolíttatni a voksolást; az alaptörvény értelmében maximum négy hónap áll erre rendelkezésére.

Múlt pénteken az ellenzéki Muzulmán Testvériség felhívására ezrek vonultak a főváros központjában lévő al-Huszeini mecset elé. A tüntetők gyökeres reformokat követeltek, amelyek lényegét a feliratokon is részletezték. Eszerint demokratikus választási törvényt, alkotmánymódosítást, független bírói hatalmat, hatékony korrupcióellenes harcot sürgettek, továbbá követelték, hogy hozzanak létre alkotmánybíróságot, s hogy a biztonsági szervek ne avatkozzanak a politikai életbe. Az ellenzék egy olyan parlamenti rendszert szeretne, amelyben a kormányfőt a parlamenti többség választja meg, nem pedig a király dönt személyéről.

Enszúr régóta szereplője a jordániai politikai életnek, képviselőként, illetve szenátorként rendszeresen szót emelt a reformok végrehajtásáért, illetve a korrupció elleni hatékony fellépésért. Az 1980-as és 1990-es években a külügyi, a tervezési, az oktatási, illetve a tájékoztatás ügyi tárca élén is állt.

Az "arab tavasz" a jordániai királyságot sem hagyta érintetlenül, 2011 januárja óta kisebb, de rendszeres tüntetéseket szerveznek a reformokat követelő erők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.