"Légi fölény 2012"

Svédországban gyakorolnak a magyar Gripenek

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte: éleslövészeten vesznek részt magyar, Gripen típusú vadászgépek Svédországban; a "Légi fölény 2012" nevű gyakorlatot március 16-a és 23-a között tartják a Vidsel lőtéren.

2012.03.14 09:11MTI

A tárca közölte: a lövészet során a Gripen típusú repülőgépekkel légi cél támadására és megsemmisítésére készülnek fel a pilóták. A feladathoz Sidewinder rakétákat és a repülőgép beépített fedélzeti gépágyúját használják majd.
   
A "levegő-levegő éleslövészetre" hét Gripen repül ki, a gépeket csaknem negyvenen - közülük tízen pilóták - kísérik majd. A pilóták számára ez az első éles rakétalövészet - hangsúlyozták.
   
A minisztérium hozzátette, hogy a gyakorlatot Svédországban egy hatalmas, körülbelül fél Magyarország nagyságú, lakatlan, tajgaszerű, erdős területen tartják. A Vidsel lőtér ugyanakkor teljesen kiépített és a gyakorlathoz szükséges rendszerrel van ellátva.
   
A HM tájékoztatása szerint a cél minden egyes rakéta számára egy-egy robotrepülőgép által vontatott "infraköteg" lesz. A pilóták gyakorolják majd az éles "levegő-levegő gépágyúlövészetet" is; ilyen típusú gyakorlaton a magyar légierő pilótái a legutóbb a hatvanas években vettek részt.
   
A gyakorlat összességében mintegy 50 millió forint ráfordítást igényel - írta a minisztérium.
   
A tárca közölte azt is, hogy nem sokkal a "Légi fölény 2012" után a magyar pilóták a "Lion Effort 2012" elnevezésű gyakorlatra utaznak, szintén Svédországba. Ezen a gyakorlaton svéd, cseh, dél-afrikai és magyar Gripenek vesznek részt, valamint megfigyelői státusszal Svájc és Thaiföld képviselői is jelen lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.