Elhalasztották a vásárlást

Prága tovább bérelné a Gripen-vadászgépeket

Elhalasztotta új vadászgépek vásárlását a cseh kormány; helyette tárgyalásokat kezdeményezett Svédországgal a Gripen vadászgépek bérlésének meghosszabbításáról.

2012.02.13 11:17MTI

"A mai gazdasági helyzetben a kormány nem tartja jó megoldásnak, hogy olyan pályázatot írjon ki új gépekre, amelynek véglegesen meg kellene oldania az ország légvédelmének problémáját" - magyarázta a döntés hátterét Petr Necas miniszterelnök az Ekonom című cseh gazdasági hetilapnak.
   
A svédek üdvözölték a cseh döntést. "Természetesen nagyon örülünk, hogy folytatni tudjuk az eddigi jó együttműködést a Cseh Köztársasággal" - nyilatkozta Sofia Karlberg, a svéd védelmi és biztonsági kiviteli ügynökség képviselője. A svéd fegyverüzleteket ez az ügynökség felügyeli.
   
Az Ekonom értesülései szerint a tárgyalásokat, amelyek már el is kezdődtek, az idei év közepéig kell befejezni. "A kormány határozata alapján a védelmi miniszter az év közepéig jelentést tesz a kabinetnek" - mondta Vladimír Lukavsky, a tárca szóvivője.
   
Az új cseh-svéd bérleti szerződés részleteit, illetve Prága elképzeléseit a cseh védelmi tárca egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni. Az Ekonom úgy tudja: szinte biztos, hogy több százmillió koronás, s nem kizárt, hogy több milliárd koronás üzletről van szó. Főleg abban az esetben, ha a cseh kormány a gépek szervizelését is fenn kívánja tartani.
   
Csehország tíz Gripen-vadászgépet bérelt ki Svédországtól tíz évre 20 milliárd koronáért. A bérleti idő 2015-ben jár le.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.