A megállapodásokat 2011. végén módosították

Belekukkantana a Gripen-szerződésekbe az LMP

Dorosz Dávid közölte: az LMP azt kéri Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy engedjen betekintést a 2011. végén módosított, angol nyelvű Gripen-szerződésekbe.

2012.01.23 13:47MTI

Az ellenzéki politikus kéri továbbá, hogy ha a szerződés minősített adatokat tartalmaz, akkor a minősített adat védelméről szóló törvény alapján a képviselőknek, mint közfeladatot ellátó személynek, biztosítsanak felhasználói engedélyt a szerződésbe történő betekintéshez.
   
Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja arra emlékeztet, hogy január elején a honvédelmi miniszter egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat, a Gripen-flotta lízingszerződése miatt. A politikus közlése szerint a képviselők a január 6-án megtartott pártközi egyeztetésen sem hallhattak minden adatot, ott csak néhány részlet derült ki, Hende Csaba viszont azt mondta, hogy az LMP képviselője betekintést nyerhet az aktába, ha ebbe a svéd fél is beleegyezik. Ezért a párt továbbra is azt kéri a minisztertől, hogy tegye elérhetővé a szerződéseket.
   
Dorosz Dávid visszautal arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium 2011. végén módosította a Svédországgal kötött Gripen-szerződést. Hangsúlyozza, hogy a módosítások tartalmáról először csak a sajtón keresztül lehetett érdemben értesülni. Hozzáteszi, a sajtóból annyit lehet tudni, hogy hosszabb lett a lízingszerződés futamideje, amellyel "az állam állítólag 63 milliárd forintot takarít meg". Azt azonban, hogy pontosan mi szerepel a megállapodásban, és hogy a svéd fél mit kér a módosításért cserébe a magyar államtól, azóta sem ismert - hívja fel a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.