A fellegekbe szállnak

Hende: újratárgyalják a Gripen-szerződést

Hende Csaba szakminiszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában ismerte el: lehetséges, hogy átütemezi a kormány a Gripen-szerződéseket Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel.

2011.12.30 08:07ma.hu

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselőjének kérdésére Hende Csaba úgy válaszolt: a tárca környékén egyre fokozódó pénzhiány „szükségszerűvé tette a magas forrásigényű programok áttervezését”.

Hende a levélben elismeri, hogy a HM valóban tárgyalásokat kezdett az Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel (FXM) annak érdekében, hogy „a hatályos Gripen-bérleti megállapodásból adódó fizetési kötelezettségek átütemezésre és az éves részletek csökkentésre kerüljenek” - írja a Népszabadság.

A Gripen-szerződés mellett a norvég Kongsberg céggel kötött rádióbeszállítási megállapodást is módosítani kívánják. Ez utóbbi azért különösen érdekes, mert a magyar állam nemrég nyerte meg a pert a Kongsberg ellen, miután a norvégok húszmilliárdos kárigényt nyújtottak be a HM-mel szemben - állítja a Nol.

A svéd gépek beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött - a kisebb, de emlékezetes botrány abból kerekedett, hogy a harcászati szakma állítólag az amerikai F-16-osok vásárlását támogatta volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.