Ratifikálták

Rábólintottak a svédek a megpiszkált Gripen-szerződésre

A múlt héten jóváhagyta a svéd kormány a Gripen-vadászgépek bérléséről szóló szerződés módosítását.

2012.01.24 07:15ma.hu

A Népszabadság úgy tudja: ezek alapján Magyarország még tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit. 

Sofia Karlberg, a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) illetékese azt mondta: örömükre szolgál, hogy Magyarország stratégiai döntést hozott, és továbbra is a Gripen-rendszerrel kívánja fenntartani és fejleszteni hadereje kapacitását. Emlékeztetett, hogy az eredeti szerződés 2015-ben lejárt volna - további részleteket a szerződésről azonban nem közölt. 

"A magyar kormány elsősorban financiális okokból kezdeményezte a svéd vadászgépek lízingjéről szóló szerződés módosítását, a futamidő 10 évvel történő meghosszabbítását. A Honvédelmi Minisztérium akkori közlése szerint ezzel 63 milliárd forintot takarítanak meg" - emlékeztet a lap. 

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi 30 milliárddal, a kiképzési program évi 2 milliárddal terheli a minisztérium büdzséjét - írta a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.