A hivatal visszautasította a kérést

Strauss-Kahn-per: új ügyészt szeretne a szobalány ügyvédje

Új ügyész kirendelését kérte Kenneth Thompson, annak a szobalánynak az ügyvédje, aki nemi erőszakkal vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját.

2011.07.07 07:36MTI

A manhattani körzeti ügyészi hivatal alaptalannak nevezte és visszautasította a kérést.
   
Kenneth Thompson ügyvéd szerint a Cyrus Vance vezette ügyészi hivatal részrehajló, és olyan információkat szivárogtatott ki a sajtónak, amelyek kárt okoztak védencének.

Emellett úgy ítéli meg, hogy érdekütközés áll fent, mert a hivatal helyettes vezetője Strauss-Kahn egyik ügyvédjének a felesége. Szerdán keltezett levelében az ügyvéd mindezek miatt arra kérte Vance-t, hogy hivatala önként mondjon le az ügy további vizsgálatáról, és nevezzenek ki különleges ügyészt.
   
Erin Duggan, az ügyészi hivatal szóvivője közölte, hogy a kérelem megalapozatlan, és nem értenek egyet az ügyvéd értékelésével a hivatalról és helyettes vezetőjének munkájáról.
   
Bennett Gershman jogászprofesszor szerint az ügyvédnek nincs esélye sikerre. Különleges ügyészt New York állam kormányzójának kellene kijelölni, és ahhoz, hogy ezt megtegye, egyértelmű bizonyítékokkal kellene alátámasztani az érdekütközést - mondta a professzor.
   
A Strauss-Kahn ellen emelt vádak összeomlani látszanak, miután erős kételyek merültek fel a francia politikus-üzletembert megvádoló szobalány szavahihetőségét illetően. A manhattani fellebbviteli bíróság múlt héten pénteken óvadék nélkül megszüntette Strauss-Kahn házi őrizetét.
   
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) lemondott vezetőjének ügyvédei szerdán találkoztak Cyrus Vance ügyész irodájának képviselőivel, majd egyikük, Benjamin Brafman annyit közölt, hogy a találkozó "konstruktív" volt. Az ügyészi hivatal rövid közleményében annyit tudatott, hogy "a vizsgálat folytatódik, semmilyen döntés nem született az ügyben".
   
A 62 éves Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, miután a Sofitel szálloda egyik szobalánya, egy 32 éves guineai bevándorló, azt állította, hogy nemi erőszakot kísérelt meg ellene.

Azóta azonban kiderült, hogy a nő hazudott, amikor amerikai menedékkérelmében azt állította, hogy Guineában megerőszakolták, s hogy megváltoztatta vallomását arra vonatkozóan, mit csinált a Strauss-Kahn-féle szállodai incidens után.

Az amerikai sajtó arra számít, hogy hamarosan ejteni fogják a nemi erőszak kísérletének vádját az ügyészek. A The New York Post egy meg nem nevezett vezető nyomozóra hivatkozik, aki azt mondta, hogy a vádak elvetése bizonyosnak tekinthető. "Mindannyian tudjuk, hogy ez az ügy tarthatatlan" - idézi forrását az újság.
   
Jacob Frenkel, egy volt amerikai ügyész szerint az ügyészségnek három választása maradt. Fenntart minden vádat és a bukás erős kockázatával bíróság elé viszi az ügyet, vagy elhagyja a legsúlyosabb vádakat, vagy ejti az ügyet, ami viszont jelenleg kizárt.
   
Dominique Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.