Szigorú szabályozás

Tömegeket fog eltüntetni a Pirate Bay

Több mint százezer ember iratkozott fel a Pirate Bay IP címet elrejtő szolgáltatására miután megszigorították a letöltésekre vonatkozó szabályokat Svédországban.

2009.04.09 18:33ictpress

Egy IP címet elrejtő alkalmazással válaszolt a népszerű torrent oldal, a Pirate Bay letöltésekre vonatkozó szabályzás megszigorítására Svédországban. A múlt héten életbe lépett Ipred direktíva arra kötelezi a svéd szolgáltatókat, hogy adják ki az előfizetőik adatait a szerzői jogokat védő szervezeteknek, ha bizonyítható, hogy jogvédett tartalmakat osztottak meg az interneten keresztül.

A szigorú szabályzás hatására harmadával esett vissza az internet forgalom a törvény bevezetése után az északi országban, és annyian szerették volna használni a Pirate Bay a fájlmegosztókat a hatóságok elől elrejtő, Ipredator nevű szolgáltatását, hogy el kellett halasztani az elindítását. A torrent oldal szóvivője tegnap azt nyilatkozta a TT svéd hírügynökségnek, hogy már 113 ezren iratkoztak fel az egyébként fizetős szolgáltatás várólistájára, de mindent megtesznek, hogy a váratlan és hatalmas érdeklődés ellenére is zavartalanul működhessen majd az alkalmazás.

Havidíj ellenében egyébként több más cég is vállalja az internetezők tartózkodási helyének, és ezáltal a személyazonosságának megállapításához is felhasználható IP címek elrejtését, a jelek azonban szerint ezeket is túl sokan szeretnék igénybe venni. A dold.se címen elérhető szolgáltatás honlapja arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy az alkalmazás jelenleg túlterhelt, a relakks.com nevű titkosító honlap üzemeltetői pedig azt nyilatkozták, hogy rég nem volt annyi új ügyfelük, mint a törvények bevezetése után, és elképzelhető, hogy lassulni fog a szolgáltatásuk a közeljövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.