Szerzői jogok megsértése a vád!

A vádak felét már ejtették a Pirate Bay ellen

A szórakoztató ipar képviselői Svédországban perelték be az egyik legnépszerűbb fájlmegosztó oldal a Pirate Bay üzemeltetőit. A vádak felét másfél nap tárgyalás után ejtette a bíróság.

2009.02.17 19:29ictpress

A szórakoztatóipar amerikai képviselői már több alkalommal próbálkoztak az oldal bezárásával, ez azonban a működtetők svéd állampolgársága és a két ország eltérő törvényei miatt idáig nem sikerült. A négy alperes, Hans Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde és Carl Lundström most Stockholmban áll a bíróság előtt, a szerzői jog megsértésének vádjával.

A fájlmegosztó honlap üzemeltetői korábban meglehetősen magabiztosan nyilatkoztak az ügyben, Sunde például idiotizmusnak nevezte a szórakoztatóipar képviselőinek makacsságát, mivel szerinte semmilyen jogi alapjuk nincs a komoly büntetés követelésére. A felperes képviselői viszont azt állítják, hogy az oldal elősegíti az illegális másolatok tömeges terjesztését, ami nem mehet tovább következmények nélkül.

A felek álláspontja a tárgyalás kezdete óta eltelt rövid idő alatt nem változott, a svéd bíróság azonban idáig a fájlcserélő honlap vezetőinak adott igazat és kimondta, hogy nem bűnösek a szerzői jog megsértésének elősegítésében. A szórakoztató ipar képviselői, most azt próbálják rábizonyítani a vádlottakra, hogy bűnösek a szerzői jog által védett tartalmakhoz való hozzáférés elősegítésében. A tárgyalás elején a felperes két évig terjedő börtönbüntetés és nagy összegű bírság kiszabását szerette volna elérni.

A felek eltérően ítélik meg a bíróság eddigi döntéseit. "Ez a határozat csupán egy technikai kérdés tisztázása volt, és nem befolyásolja az általunk követelt kártérítés nagyságát vagy felhozott vádpontok lényegét. Tulajdonképpen leegyszerűsíti a dolgunkat, mert ezentúl az összes erőnket a fő problémára tudjuk majd fókuszálni, ami a jogvédett tartalmak elérhetővé tétele."- nyilatkozta Peter Danowsky, a zeneipari cégek egyik ügyvédje a BBC-nek.

A fájlmegosztók ügyvédje Per E Samuelson szerint azonban a gyors döntés szenzációnak számít.  "Nagyon ritka, hogy egy tárgyaláson másfél nap alatt sikerül az egyik félnek elérni a céljai felét, és a kedvező döntés egyértelművé teszi, hogy a bíróság megértette és elfogadta, amit tegnap előadtunk." - állítja a védőügyvéd. A hat éve alakult Pirate Bay a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldala, ami több mint 22 millió felhasználóval rendelkezik.

Az oldalon nem találhatóak a szerzői jog által védett tartalmak, olyan linkek azonban igen, amik segítik a felhasználókat abban, hogy filmeket, zenéket vagy szoftvereket osszanak meg egymás közt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.