A torrent él és élni fog

Jubilált a Pirate Bay, duplázásra készül

Az egyik legnépszerűbb torrentportál vígan áll a per elébe, amivel gyakorta fenyegetik üzemeltetőit. Tulajdonképp jó oka van rá: már tízmillió felhasználója van az oldalnak, és egymillió torrent állományt indexeltek le. És duplázni karnak.

2008.01.31 10:00ma.hu

Nemrégiben ünnepelte a Pirate Bay tízmilliomodik felhasználója regisztrálását - ennyi userre mintegy egymillió torrent fájl esik. Sőt: az oldal üzemeltetői hamarosan szeretnének duplázni.

Az viszont nem egyértelmű, hogy ez sikerül is neki. Az állományok jelentős része ugyanis vitatható legalitású - egész finoman fogalmazva. Márpedig azok, akiknek anyagi érdekeit ezek a fájlok sértik, perre készülnek a kalózok ellen. Ami őket hivatalosan nem rémiszti meg, noha akár két év börtönbüntetés is összejöhet, ha a bonyolult vádak megállják a helyüket.

Ami onnantól megint kérdéses, hogy maga a portál a kérdéses (akár jogsértő) fájlokat nem tárolja, csupán indexeli - bár ez a megközelítés már kikezdhető volt korábban is. Érdemi eredmény nélkül, jegyezzük meg halkan, a warez él és virágzik.

Így most két álláspont feszül egymásnak: a kiadók részéről úgy tűnik, a Pirate Bay jelentős szerepet játszik az illegális tartalmak terjesztésében. Saját részéről az oldal úgy véli, hogy jogi alap nincs a perre - csupán az idiotizmus robbanthatja ki az eljárást - ezt viszont nem tartják legyőzhetetlennek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.