Ha sosincs nyugalom, nő az étvágy is

Stressz kezelés: csökkentsd a családod súlyát!

Rohanó világunkban szinte lehetetlen elkerülni, hogy stresszesek legyünk - ez a testsúlyunkra is hatással van. Kutatók szerint a krónikus stressz túl sok kortizolt termel a szervezet és ez növeli az étvágyat...

2011.04.05 10:50ma.hu

Nagy baj lehet, ha sohasem szánunk egy kis időt a lazításra napközben: a mai világ valóban a rohanásról szól, de az állandó stressz következtében túl sok kortizolt termel a szervezet - a kortizol egy szteroid hormon, amit az emberi szervezet a mellékvesékből bocsájt ki.

Ha túl sok van a hormonból, vagy netán túl kevés, az különféle tüneteket, illetve betegségeket okozhat. Amikor valakinél huzamos ideig magas a kortizol szint, Cushing szindróma fejlődhet ki. Akinél alacsony, az Addison kóros lehet.

Megmentő 10 percek

Tanítsuk meg családtagjainkat arra, hogy mindig iktassanak be egy 10 perces szünetet, akármit is csinálnak éppen. Ez a 10 perc is sokat számít! Nyisson ki addig egy magazint, üljön le, beszélgessen, tegyen egy relaxáló, rövid sétát. Ez segít egy kicsit leállni és "újraindítani a fogaskerekeket".

Aludjunk többet!

Nem újdonság: aki keveset alszik, az nemcsak fáradt lesz, de állandóan nyugtalan is. Anyagcseréje lelassul, étvágya viszont megnő. A kevés alvással nemcsak a hibázási lehetőségeit növeli a munkája, a tanulás, vagy bármilyen elfoglaltsága során, de az elhízást is kockáztatja. Ráadásul ilyenkor hajlamosak vagyunk túl sokat enni és egészségtelenebb ételek közül válogatni.

Sokat segíthetünk családtagjainkon, ha rávesszük őket, hogy időben térjenek aludni. Legyen a lefekvésnek egy rutinja: például zuhanyzás, kis olvasás lefekvés előtt, alvás. Aki éjfél előtt - még jobb, ha 11 előtt - ágyba kerül, sokkal kipihentebb!

Azok a fránya anyagiak...

A felnőttek jó része aggódik szinte állandóan az anyagiak miatt - ez a gyermekekre is átragad. Nekik azon jár az eszük, lesz-e pénz legközelebb egy mozijegyre vagy egy új cipőre. Ám a kisebb gyerekek aligha értik a stressz okát, csak a stresszt érzik: azt hihetik, valami baj van a családdal.

Magyarázzuk meg nekik a dolgokat, és ne legyünk túlságosan ijesztőek és borúlátóak: mondjuk például azt, idén nem megyünk vakációra, de majd kitalálunk valami kellemes elfoglaltságot, szórakozást itt a közelben. A gyerekek akkor nyugodtak, ha azt érzik: minden rendben lesz.

A vita és a gyerek

Egy gyermeket nagyon megvisel, ha szüleit veszekedni hallja, látja. Különösen a 10 év alattiak nem értik, mi történik, csak azt látják, hogy valami nagyon nem jó.

Nem árt elmondani a csemetének, hogy olykor vannak félreértések, viták a felnőttek között, de ezeknek nem ő az oka és azon igyekeznek, hogy a vitás kérdéseket megoldják. Ne tagadjuk le, hogy vitáztunk.

Látványos stressz

A gyermek azt is érzi és látja, ha a szülő stresszes, de nem beszél róla. Ő maga hasonlóan fog reagálni az ilyen helyzetre. Ugyanúgy későig marad fenn, ingerlékeny, robbanékony és ingerült lesz.

Találjunk módot a lazításra, és vonjuk be ebbe a gyermeket is. Magyarázzuk el neki, hogy olykor valóban nehezebbek a napjaink, de egy kis relaxáció segíthet. A gyerek ebben is utánozni fog minket, és mi is jobban érezzük magunkat.

A gyerek és a kortársak

Amikor a csemete az alsó tagozat 3-ik, 4-ik osztályába lép, jellemzően elkezdenek elindulni az osztálytársak közt a susmusok, játszmák, melyek az érzékeny lelkű gyerekeket megviselhetik. Megbántódhat, nincs már kedve a többiek közé járni: ez is "stressz-evéshez" vezethet.

Csak akkor segíthetünk, adhatunk neki tanácsot, ha tudjuk, mi folyik az osztályában és körülötte. Legyenek nyitott beszélgetéseink, vegyük észre, ha a gyermek rosszul érzi magát a közösségben. Kikérhetjük szakértő tanácsát is.

Teljesítmény

Az iskoláskorú gyermeket nemcsak a társai hozzáállása bánthatja. Sok csemetét stresszel, ha úgy érzi, nem teljesít elég jól az iskolában, a tanulásban és/vagy a sport terén.

Segíthetünk neki, ha tanácsokkal látjuk el: ötleteket adunk a praktikusabb tanuláshoz, a tennivalók ügyesebb szervezéséhez - például egy heti lista készítésével. Ünnepeljük meg az apró sikereket is. Ez nagyon motiváló lehet.

Sok gyermeknél lehet probléma az is, ha az iskola után nem foglalja le megfelelően magát. Nyugtalanná, idegessé válhat, könnyebben csinál butaságokat, például halomra eszi a chips-et a tévé előtt unalmában, illetve órákra valamilyen videójáték előtt ragad. Bizony, tökéletes út a hízáshoz...

Könnyen segíthetünk a dolgon, ha a gyermeket iskola után fizikai aktivitással kötjük le, pl. edzésre, vagy valamilyen órára jár.

Rendszertelen étkezés

Jó lenne, ha ma is meglenne minden családban, a nap mely óráiban ülnek le és étkeznek együtt. Sajnos kevés esetben megvalósítható, de a rendszerességet ettől függetlenül jó lenne betartani, mert a rendszertelen evés hízáshoz vezet.

Maradjunk napi három főétkezésnél és két uzsonnánál - egy tanulmány egyébként kimutatta, hogy a gyermekek, akik legalább naponta egyszer együtt esznek a családdal, sokkal vidámabbak.

A rutin hiánya

A kisgyermekeknek szükségük van a mindennapokban állandóságra. Világukat könnyen felborítja, ha hirtelen sok dolog változik meg körülöttük: hogy csak a legnagyobb súlyúakat említsük, új iskola, költözés, apa és anya új munkahelye, stb.

A változások stressz okoznak nála, melyekről nem tud még beszélni, de viselkedése nyugtalanná válik, megváltozik. Néhány napi "rituáléval" helyrebillenthetjük: legyen meg például mindig a napi egy séta délután, étkezések a megszokott időpontban. Azok a gyermekek, akik tudják, egy adott időpontban mit várhatnak, nyugodtabbak.

Ne nézzen sokat tévét

Manapság igen gyakori probléma, hogy a gyermekek túl sok időt töltenek a tévé- vagy a számítógép előtt, és sokszor feleslegesen csemegéznek közben. Faragjuk le a képernyő előtt töltött idejüket napi maximum 2 órára, és ne hagyjuk, hogy a tévé előtt egyenek.

Mindent egyszerre

Stresszt okoz az is, ha a gyermek egyszerre igyekszik több dolgot csinálni. Egyszerű példa: zenét hallgat, közben házi feladatot ír és barátaival sms-ezik. Tanácsoljuk a csemeténknek, hogy egyszerre csak egy feladatra koncentráljon, mert bármennyire hihetetlen is, az egyszerre több dologra figyelés igen fárasztó!

Sétáljunk!


Szükségünk van a friss levegőre! A gyermekek és a tinédzserek is jobban érzik magukat, ha minden nap tölthetnek egy kis időt a szabad levegőn. A kórházban levő betegek is jobban lesznek már a zöldellő fák látványától is, az ablakon át.

Ha kocsival megyünk a gyermekért az iskolába, parkoljunk messzebb, és tegyünk vele együtt egy sétát az autóig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.