Idegesség, feszültség, stressz: csak ezt ne!

A szorongás tönkretesz - 5 módszer, ami segít!

Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a rossz érzést? Nem sok kellemetlenebb van annál, amikor idegességgel, feszültséggel és stresszel társulva rontja mindennapjainkat a szorongás. Hogyan kezelhetjük a gondot?

2011.03.15 12:00kamaszpanasz.hu

1. Válj a relaxáció szakértőjévé

Mindannyian úgy gondoljuk, hogy tudjuk, hogyan kell lazítani. De a tévé vagy a számítógép előtti hűsölés nem igazán egyezik meg a relaxációval. A

ttól függően, hogy mit csinálsz vagy nézel, még feszültebbé válhatsz. Ugyanez érvényes az alkoholra, dohányra és kábítószerre. Úgy tűnik, mintha enyhítenék a szorongás és stressz okozta problémákat, azonban ez egy hamis, átmeneti állapot csak.

Amire a testnek igazán szüksége van, az a különféle relaxációs technikákban (jóga, tai-chi) rejlik, a mély lélegzetvétellel járó gyakorlatok jótékonyan hatnak a véráramlás frissítése révén a szervezetre, egyben jó hatással vannak az elmére is, lazításra ösztönzik az egész testet, az idegek megnyugszanak.

2. Elengedhetetlen az elégséges alvás, megfelelő táplálkozás és mozgás

Szeretnéd, hogy tested és elméd pihent és elég erős legyen a mindennapok viszontagságaival folytatott közdelem során? Aludj rendesen és eleget, ne túl sokat vagy keveset.

Táplálkozz helyesen: fogyassz sok gyümölcs és zöldségfélét, építsd fehérjére és teljes kiőrlésű gabonára a hosszú távú energiapótlásodat (a rövid ideig ható, túlzott cukor és koffein adta turbó helyett). Mozogj sokat, hogy oxigénnel frissítsd fel tested és agyad sejtjeit, hogy a legjobb teljesítményt adják.

3. Ápold a társas kapcsolataidat

Szánj időt családoddal és barátaiddal való együttlétre. Szervezett elfoglaltságok éppúgy jók, mint a spontán együttlétek. Bármilyen elfoglaltság, amit a szeretteinkkel közösen végzünk, segít elmélyíteni a kapcsolatunkat és növeli biztonságérzetünket.

Az öröm és a jóleső érzés, hogy megoszthatjuk élményeinket másokkal, boldogabbá tesz, valamint eltereli figyelmünket a bosszantó dolgokról. Ha aggódsz és ideges vagy valami miatt, akkor beszéld meg problémáidat valakivel, akire számíthatsz.

Ha kibeszéled magad és meghallgatnak, esetleg még jó tanáccsal is ellátnak, jobban érzed majd magad és jobban tudod majd kezelni a felmerülő nehézségeket. Eszedbe fog jutni, hogy mások is hasonlóan érezhetnek olykor és hogy nem vagy egyedül.

4. Irány a természet

Egy jóleső séta a parkban vagy kirándulás az erdőben segít megnyugodni és biztosnak érezni magadat. (olyan helyet válassz, ahol biztonságban érzed magad, pihenhetsz és élvezheted a környezetet).

A séta, kirándulás, biciklizés azon kívül, hogy megnyugtat, még jól meg is mozgatja testedet. Hívd el néhány barátodat vagy családtagodat, így a társasági életet is élvezheted egyúttal.

5. Gondolkodj pozitívan

Egy jó mód arra, hogy eltereljük figyelmünket az aggodalomról, hogy csak a jó, szép és pozitív dolgokra összpontosítunk. Önfeledten álmodozz, kívánd, képzeld el a legjobbat, ami csak történhet veled.

Ha idővel sem javulnak a tünetek és a szorongás extrém méretek ölt, célszerű a megfelelő orvoshoz fordulni, mert akár betegség is rejtőzhet mögötte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.