Magas kakaótartalom a lényeg
Szorongás ellen fekete csokoládé
A magas kakaótartalmú csokoládé mérhetően csökkenti a szorongást és ez főleg a nagyon szorongó emberekben érvényesül.
2010.06.04 17:02MTIA legnagyobb csokoládégyár által támogatott vizsgálat eredményét a Journal of Proteome Research közölte. A tudomány állandóan fejlődik: új szakterületek nyílnak meg. Az utolsó évek specialitása a nutrimetabonomika, mely az egyén, egyedi, de a táplálkozástudomány minden ismeretével és vizsgálati módszerével tanulmányozott anyagcsere összefüggések, a genetika és az egész szervezet működését figyelembe vevő kapcsolatok tudománya.
Az új tudományág gyakorlása indította el a csokoládé hatásának tanulmányozását egészséges önkénteseken. A témaválasztás nem volt véletlen: a munkacsoport vezetője a Nestlé cég kutatóintézetének munkatársa. Sunil Kochbar és svájci, illetve német szakemberek 30 fiatal személyt vontak be a tanulmányba.
A vizsgálati alanyokat részletesen megvizsgálták, hogy anyagcsere vagy szívbetegségek szempontjából makkegészségesek-e. Ezután meghatározták mennyire szorongó a személyiségük. Arra is figyeltek, hogy ne vegyék figyelembe, ha valamelyik önkéntesnek csupán valami pillanatnyi gondja akadt, ami miatt feszültnek érezhette magát. A csoport 19 tagja volt nő és 11 férfi. A szorongást mérő pszichológiai módszer tanúsága szerint 13 tartozott az erősen szorongók csoportjába, 17 pedig a kevéssé szorongók közé.
A résztvevők ezután két hétig naponta, két részletben 40 gramm fekete, 74 százalék kakaót tartalmazó csokoládét fogyasztottak. A napi adag tehát kevesebb volt, mint egy átlagos, 100 gramm súlyú csoki tábla fele. A részletes laboratóriumi vizsgálatok, melyeket a vizsgálat elején, közepén és végén is elvégeztek, egyértelműen bizonyították, hogy az erősen szorongók anyagcseréje, a stresszhormonok szintje jól mérhetően különbözik a nyugodt személyiségű emberekétől. A mérések azt is világosan kimutatták, hogy a fekete csokoládé elmajszolása igen gyorsan csökkentette az erősen szorongók szervezetében lévő stresszhormonok mennyiségét.
A kevéssé szorongók esetében ez a változás nem érte el azt a szintet, amit a tudományos vizsgálatokban jelentősnek értékelnek. A vizsgálat két hete alatt az önkéntesek napi 220 többletkalóriát is elfogyasztottak. A kutatók mindenkit figyelmeztetnek, hogy hosszú távon a többletkalóriával nagyon kell vigyázni.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:41 Ezért hagyd ki inkább a banánt a smoothie-ból!
- 14:24 Izrael történetének legnagyobb erdőtüzei tombolnak - videók
- 12:21 Izrael légi csapásokat hajtott végre a szíriai elnöki palota közvetlen környezetében
- 10:00 A Győzelem Napjára időzített terrorcselekményt hiúsítottak meg Oroszország déli részén
- 8:15 Európa Tanács: a sajtószabadság védelme kötelezettség, nem lehetőség
- 6:13 Kína szerint a koronavírus-járvány az USA-ból indulhatott ki
- 22:15 Halálos áldozata is van az észak-kínai robbanásnak
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06