Nagyobb eséllyel alakul ki betegség

Növelik a hererák kockázatát az anyatejjel bevitt kemikáliák?

Egy dán kutatás felfedte, hogy a kemikáliák anyatejjel történő bevitele számos, a férfi nemi szerveket érintő betegség esélyét növelik.

2009.10.03 10:00medipress.hu

A kutatók kimutatták, hogy számos hormonális hatású kemikália, mely előfordul a zsíros ételekben, festékekben, műanyagokban, peszticid permetezőszerekben, emberekben és állatokban egyaránt képes elősegíteni a hererák kialakulását.

Néhány országban, például Dániában gyakori a hererák, és más, férfi nemi szervrendszert érintő rendellenesség, mint az ondóban kevés spermium, illetve a veleszületett nemi szervi zavarok.

Azonban - a többi északi országhoz hasonló ipari háttérrel rendelkező - Finnországban ezek előfordulása jóval ritkább.

Konrad Krysiak-Baltyn és munkatársai 68, Dániából, Finnországból és Németországból származó anyatejmintát elemeztek, melyben 121 kemikáliát találtak.

„Nagyon meglepődtünk, amikor hormonhatású anyagok, dioxinokat és peszticideket magasabb szintjét találtuk Dániában Finnországhoz képest” – nyilatkozta Niels Skakkebaek professzor, a kutatócsoport szenior tagja (Rigshospitaleti Egyetem, Növekedési és Reprodukciás Intézet, Dánia).

„Eredményeink új nézőpontot adnak a környezeti szennyezők okozta hatás megítélésében, melyek között időbeni és országok közötti különbségek lehetnek, ami a férfi reproduktív rendszer betegségeinek területi különbségeiben nyilvánul meg. A tanulmány ellenére szeretném arra biztatni az anyákat, hogy folytassák gyermekeik anyatejes etetését, mert ennek számos haszna van a gyermek szempontjából.” – tette hozzá Skakkebaek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.