A szoptatás nem csak a babának jó

A szoptatás véd a mellrák ellen

Erősen javallott a szoptatás azoknak az anyáknak, akiknek anyjánál vagy lánytestvérénél előfordult mellrákos megbetegedés - tanácsolják amerikai orvosok egy kedden közzétett jelentésben.

2009.08.12 09:34MTI

Hatvanezer nő hosszú távú nyomon követése alapján a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akiknek közeli női hozzátartozójuk szenvedett mellrákos megbetegedésben, de ők maguk szoptatták gyermeküket, jóval alacsonyabb volt a menopauza előtti mellrák kockázata, mint a nem szoptató nők esetében. "A szoptatás jó a babáknak és jó az anyáknak" - mondta el a kutatást vezető Alison M. Stuebe, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársa. 

A hosszú távú tanulmányt 60 075 szülő nő 1997 és 2005 közötti nyomon követése alapján készítették. 2005 június végéig 608 nőnél - 1 százalék - alakult ki mellrák 46 éves koruk előtt - áll a tanulmányban. Az emlőrákos családtaggal rendelkező, de szoptató nők körében a mellrák kialakulásának 59 százalékkal volt kisebb a kockázata, mint a nem szoptató nőknél. Még azoknál a nőknél is "védettebbek" voltak, akik hormonterápiát kaptak a mellrák megelőzésére. 

A kutatók nem találtak kapcsolatot a szoptatás és az emlőrák között azoknál a nőknél, akiknek családjában nem volt emlőrákos megbetegedés. A kutatás során azt is tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik nem szoptattak ugyan, de szedtek gyógyszert az anyatej elapasztására, 42 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kockázata, mint azoknál, aki nem használtak semmilyen gyógyszert. A nem szoptató nők mellszövete begyulladhat, és ennek a gyulladásnak köze lehet a mellrákhoz. A kutatók azt feltételezik, a szoptatás és az anyatej termelődését elállító gyógyszerek megelőzhetik a mellben fellépő gyulladást. 

A kutatók következtetése szerint a szoptatás mind az anyára, mind a babára nézve jótékony hatású. Jobb kórházpolitikára, fizetett anyasági szabadságra és jobb munkahelyi körülményekre van szükség, hogy az anyák szoptassák gyermekeiket - tette hozzá Alison M. Stuebe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.