"Természetesen, anyatejjel..."

Magyarország szoptatásban elől jár

Az anyatej egyszerre étel és ital, tökéletesen kielégíti a baba igényeit 6 hónapos korig.

2009.08.04 06:57

Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel…” című Országos Védőnői Továbbképző Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) kétnapos rendezvényére meghívta Dr. Szabó Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGyT) elnökét is, aki laktációs szakemberekkel, védőnőkkel és házi gyermekorvosokkal vitatta meg a szoptatás és babatáplálás kérdéseit. A védőnők és laktációs tanácsadók elmondása szerint az édesanyák leggyakrabban azzal a problémával fordulnak hozzájuk, hogy nem elegendő már az anyatej, de a szoptatás abbahagyásának, elmaradásának oka lehet még emlő probléma is, gyógyszerszedés, az, hogy a baba már nem akar szopni vagy éppen a várandóság.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az édesanyák már a terhesség időszaka alatt megfelelő felvilágosítást kapjanak a szoptatással kapcsolatban, hiszen sok esetben nehezebben indulhat meg, mint várnánk. A védőnők, laktációs tanácsadók és gyermekorvosok feladata az, hogy a szoptatás alatt segítsék és támogassák az édesanyákat, az anyatej csökkenésekor pedig a legmegfelelőbb táplálási tanácsokkal lássák el őket.Azt kell megértetni az édesanyákkal, hogy az anyatej egyszerre étel és ital, tökéletesen kielégíti a baba igényeit 6 hónapos korig. A hozzátáplálást fél éves korban, fokozatosan kezdjük, addig az anyatej önmagában tökéletes táplálék a baba számára – mondta el Dr. Szabó László.

A mai napig rengeteg információ kering a babatáplálással kapcsolatban, nagy részük elavult, korszerűtlen. Előfordulnak eltérő álláspontok is a szakmán belül, a megoldást a védőnői és gyermekorvosi oktatásban történő tananyag reform jelenthetné

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.