Viselkedési problémák a terhesség 42. hete után?

Nem jár jól a sokáig pocakban maradó gyerek?

A normálisnál hosszabb terhességből született gyermekeknél megnő a viselkedési és érzelmi problémák esélye - derítette ki egy új tanulmány.

2012.05.04 08:15ma.hu

Megnő a viselkedési és érzelmi problémák valószínűsége azoknál a gyermekeknél, akik az átlagosnál hosszabb terhesség után jöttek a világra.

Egy tanulmány szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) különösen gyakori gond azoknál a csemetéknél, akik hosszabb terhességből születtek, a várandósság 42. hete környékén.

A több, mint 5 ezer gyermeken végzett holland vizsgálatban résztvevő kicsi gyerekek 7 százaléka hosszabb terhességből született, míg 4 százalékuk koraszülött volt (a 37. hét előtt jött a világra).

Mindkét csoportnál nagyobb volt az esélye a viselkedési- és érzelmi problémáknak 18-36 hónapos korban. Ám a hosszú terhességből született gyermekeknek kétszer akkora volt az esélye a figyelemhiányos hiperaktivitásra (ADHD) - írja az International Journal of Epidemiology-ban megjelent tanulmány.

Az összefüggés a késői születés és a viselkedésbeli problémák között korai gyermekkorban nem magyarázható olyan tényezőkkel, mint például az anya súlya, magassága, nemzetisége, képzettségi szintje; vagy azzal, hogy milyen családi örökséggel bír a gyermek, hogy milyen volt az anya mentális egészsége a terhesség alatt, dohányzott-e, alkoholt fogyasztott-e.

Bár a kutatók találtak összefüggést a terhesség hossza és az ADHD, illetve egyéb problémák jelentkezése között, ez még nem feltétlenül ok-okozati összefüggés.

További kutatásokra van szükség mindennek a bizonyítására, ahogyan ahhoz is, hogy egyértelmű legyen: a viselkedési problémák folytatódnak a babák 36 hónapos kora után is - mondta el Hanan el Marroun tanulmányvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.