Az étrend egésze számít a betegségben

Nemcsak az üdítő üt ki - a teljes menüd a hibás!

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a diétás üdítők fogyasztóinál nagyobb a diabétesz és a szívbetegségek kockázata, ám új megállapítások azt sugallják, hogy végül az étrend egésze számít.

2012.03.29 20:20MTI

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai megpróbálták teljességében áttekinteni a követéses vizsgálatba bevont emberek étkezési szokásait, megfogalmazásuk szerint "étrendi mintázatát".

Egy nagyszabású tanulmányban részt vevő 4 ezer ember adatait használták fel, akik életkora az 1980-as években, a 20 évig tartó követés kezdetén 18 és 30 év között volt.

A követés ideje alatt 827 embernél alakult ki metabolikus szindróma, melyet több kockázati tényező együttes felbukkanása jellemez. Ilyenek a szívproblémák és diabétesz, amelyet hasi elhízás, magas koleszterinszint, emelkedett vérnyomás és magas vércukorszint kísér.

A Kiyah Duffey vezette kutatócsoport úgy találta, hogy az évtizedek teltével a diétás üdítőket fogyasztók körében gyakrabban alakult ki metabolikus szindróma. Amikor azonban a teljes étrend szerepét figyelembe vették, kiderült, hogy a kép ennél jóval összetettebb.

Legkisebb eséllyel (18 százalék) azok csoportjában alakult ki metabolikus szindróma, akik nem ittak diétás üdítőket, és étrendjüket körültekintően állították össze, sok gyümölccsel és zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonával és hallal.

Némiképp magasabbnak bizonyult a kockázat (20 százalék) azok csoportjában, akik hasonlóan étkeztek, de rendszeresen ittak diétás üdítőket.

A legmagasabb arányban (32 százalék) azok körében jelentkezett a metabolikus szindróma, akik a tipikusnak számító "nyugati" étrendet követték, ezen belül sok hússal, feldolgozott élelmiszerrel és cukorral, ráadásul sok diétás üdítőt is ittak.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.