Üt-vág a szénsavas üdítőt ivó?

Döbbenet - Már egy kis doboznyi is agresszívvá teszi a fiatalokat

Csupán egy 2 decis doboz elfogyasztása a szénsavas üdítőkből agresszívabb viselkedést vált ki a tinédzsereknél - állapították meg kutatók.

2011.10.25 08:15ma.hu

Meghökkentő: azok a kamaszok, akik akár csak egy dobozzal is fogyasztanak naponta a népszerű szénsavas üdítőkből, erőszakosabbak lehetnek és eséllyel hordozhatnak maguknál valamilyen fegyvernek is használható tárgyat - derült ki egy új tanulmányból.

Amerikai kutatók szerint a napi 5 ilyen két deciliteres dobozt elfogyasztó tinédzsereknél sokszorosára nő az agresszivitás esélye, nagyobb a valószínűsége annak is, hogy erőszakos támadásokban részt vegyenek.

A kutatók nem biztosak az ok-okozati összefüggésben, de nem is zárják ki azt. Lehetséges, hogy nem ismert tényezők, melyek agressziót okoznak a fiataloknál, étkezési szokásaikat is befolyásolják, ezért is nyúlnak gyakran a szénsavas üdítőkhöz. Az is bizonyos viszont, hogy a nem megfelelő, szegényes táplálkozás antiszociális viselkedéshez vezethet.

A legutóbbi felfedezéseket az Injury Prevention közölte, 1,878, 14 és 18 év közötti tinédzser vizsgálata után. Arról kérdezték őket, mennyi szénsavas üdítőt fogyasztottak az előző héten. A több, mint 4 (!) doboz még alacsony fogyasztásnak számított, a több, mint 5 pedig magasnak. Utóbbi kategóriába kevesen tartoztak, ám a legtöbben 2-3 doboz szénsavas italt mindenképpen megittak naponta!

A diákokat arról is kérdezték, voltak-e ez idő alatt agresszívek véleményük szerint a társaikkal szemben, a testvérükkel, a párjukkal, illetve hordtak-e magukkal veszélyes, fegyvernek számító eszközt az elmúlt időszakban. A gyakori szénsavas üdítő-fogyasztás 9-15 százalékos emelkedést mutatott az agresszió terén.

Az erőszakos viselkedés gyakorisága megnőtt a "dózissal", vagyis, amikor a diákok több szénsavas üdítőt ittak - állítják a kutatók. 23 százalékuk hordott magával kést vagy fegyvert azok közül, akik csak egy dobozzal vagy egyáltalán nem ittak szénsavas üdítőt, azzal a 43 százalékkal szemben, akik hetente több, mint 14 dobozzal fogyasztottak.

15-ről 27 százalékra ugrott az üdítők használatára azoknak a száma is, akik erőszakosan viselkedtek a randipartnerükkel. Az üdítők fogyasztásának hatására a társakkal szembeni agresszió 35-ről 58 százalékra emelkedett, míg a testvérekkel szemben 25-ről 43 százalékra.

Dr. Sara Solnick, a tanulmány vezetője elmondta: valóban jelentős összefüggés látszik a több szénsavas üdítő fogyasztása és az agresszió emelkedése között.

Korábbi kutatások Angliában és Hollandiában megerősítették, hogy a gyorséttermi ételeken élő fiatalokra jellemzőbb a törvények megszegése, ellenben ha vitaminokat és ásványi anyag-kiegészítőket adtak a börtönben raboskodóknak, az 47 százalékkal csökkentette az erőszakot a rácsok mögött...Beszédes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.