Férfiak - távol a sültkruplitól!

Esélyes, hogy terméketlen lesz, aki ócska ételeket eszik

Pizza, chips, sültkrumpli? Azok a fiatal férfiak, akik egy napon még édesapák szeretnének lenni, jobban teszik, ha lemondanak az egészségtelen ételek fogyasztásáról.

2011.10.21 14:15ma.hu

Úgy tűnik, nagyon meg kell fontolniuk a férfiaknak, fogyasztanak-e hetente több alkalommal gyorséttermi ételt, rendelnek-e sültkrumplit ketchuppal a sarki büfében.

Egy új tanulmány szerint ugyanis, ha szeretnének apák lenni a jövőben, tartózkodniuk kell az efféle "ócska" ételektől, mert azok könnyen terméketlenné tehetik őket.

A Harvard- és a Murcia egyetem orvosai szerint a táplálkozás közvetlenül hat a férfiak reproduktív rendszerére. Fiatal, 18-22 éves férfiak spermiáját analizálva a kutatók felfedezték, hogy azoknál, akik több, transz-zsírban gazdag ételt ettek - ami a legtöbb feldolgozott ételben megtalálható -, sokkal magasabb volt a terméketlenség esélye.

Olyan férfiak vettek részt a tanulmányban, akiknél egyéb egészségügyi tényezők nem befolyásolhatták a sperma minőségét.

Az étrendjük alapján két kategóriába sorolták őket: a "western"-be kerültek a sok vörös húst, energiaitalokat, cukros italokat, finomított szénhidrátokat fogyasztókat, a "körültekintő" kategóriába pedig azokat, akik fogyasztottak halat, zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű termékeket. Majd több tesztet végeztek el rajtuk, melynek során figyelték a spermák mozgását, koncentrációját és alakját.

Talán mondani sem kell: az utóbbi kategóriába tartozó férfiaknál minden eredmény jobb lett, míg a rossz étkezést folytatóknál kevésbé volt esélyes, hogy a sperma túléli egyáltalán az utat a petesejt megtermékenyítéséhez.

Audrey Gaskins tanulmányvezető elmondta: ennél nagyobb bizonyíték nem kell ahhoz, hogy rádöbbenjünk, mennyire károsak a nem minőségi ételek a termékenység szempontjából. Az egészséges étkezésnek viszont számos előnye van.

Az egészséges és mindenkinek ajánlott táplálkozás kell hogy tartalmazzon halat, friss gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, hüvelyes növényeket.

A sperma koncentráció-szintjét a transz-zsírokban gazdag étrend nagyon is csökkenti - tette hozzá Dr. Jorge Chavarro, a Harvard közegészségügyi iskola munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.