Az antioxidánsok segíthetnek a meddőségen?

Érdekes dolgok a tücsöktől a spermáig

Ausztrál kutatók tücskök tanulmányozása közben arra jöttek rá, hogy az antioxidánsok egy bizonyos kombinációja segíthet a férfiak meddőségi gondjain.

2011.07.27 08:50medipress.hu

A kutatást Dr. Maria Almbro és Leigh Simmons professzor a Nyugat-ausztráliai Egyetem Evolucionáris Biológia Központjából, valamint Dr. Damian Dowling a Monash Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa végezték, megfigyeléseiket pedig az Ecology Letters című neves folyóiratban tették közzé.

Simmons professzor beszámolt róla, hogy a szabad gyökökként ismert erősen reaktív molekulák a testet működtető sejtfolyamatok melléktermékei, amelyek - hacsak nem semlegesítik őket az antioxidánsok - károsíthatják a sejteket.

Dr. Almbro hozzátette, hogy a spermák nagyon védtelenek a szabad gyökök támadásival szemben, és a tanulmány alapján a spermakárosodás elleni legjobb védekezés, ha két antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe: E-vitamint és béta-karotint.

Egyes állatokra jellemző, hogy a nőstények egy időben több különböző hím spermáját is tárolják magukban, amelyek közt verseny zajlik, hogy melyik tudja megtermékenyíteni a petéket.

„Lényegében elmondhatjuk, hogy a spermák komoly háborút folytatnak a nőstényeken belül, és a legversenyképesebb fogja végül elnyerni a petesejtet. A tanulmányunkból az derült ki, hogy azoknak a hímeknek a spermái, akiket antioxidánsokkal etettünk, könnyedén legyőzték azoknak a rivális hímeknek a spermáit, akiktől megvontuk az antioxidánsokat” – fejtette ki a professzor.

Dr. Dowling összegzésként hozzátette, hogy az antioxidánsok jótékony hatása már korábban is ismert volt, és a mostani kísérletek abban jelentenek újdonságot, hogy nem kémcsőben, hanem élő állatokon bizonyították be mindezt.

A továbbiakban a kutatók arra készülnek, hogy meghatározzák azt a pontos mechanizmust, amely révén a tücskökben az antioxidánsok kifejtik jótékony hatásukat a hímek fogamzó képességére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.