Mi a különbség a sperma és a spermium közt?

Milyennek kell lennie a normál spermának?

Először is szögezzük le, hogy a sperma, magyar nevén ondó nem azonos a spermiummal. Sokan összekeverik. A spermium a hímivarsejtek latin neve.

2011.06.14 17:00kamaszpanasz.hu

Miből is áll a sperma? Sokan azt hiszik, hogy a sperma fő alkotórészei a spermiumok, pedig nem így van. Több komponense van, az ondóhólyag, a prosztata és a bulbourethrális mirigyek is részt vesznek a sperma kialakításában.

Az ondóhólyagok által termelt anyag adja a sperma állagának mintegy 70%-át. A hímivarsejtek, melyek a herékben termelődnek csak mintegy 2-5%-át alkotják az ondónak.

A WHO definíciói is jellemzik a spermát

Nem is gondolnád, hogy mennyire fontos a sperma jellemzése, erre különösen andrológiai vizsgálatok során van szükség. Sajnos egyre több a meddő pár, és ilyen esetekben a férfi partner is körülbelül annyi esetben oka a sikertelenségnek a gyermekáldás terén, mint a női fél.

Ilyenkor szükség van spermatogram készítésére. 1992-ben a WHO leírta, hogy mik a normál sperma jellemzői: mennyisége 2 ml vagy több, pH értéke 7,2 és 8 ,0 között van, azaz enyhén lúgos, spermium koncentrációja 20x106/ml vagy több, 40×106 vagy több spermium távozik egy ejakuláció során.

Ha a sperma színe megváltozik

A sperma sárgás-fehéres színe egyes esetekben megváltozhat. Lehet például barnás, esetleg piros, ilyen esetekben fertőzésre kell gyanakodni, például az ondóhólyag vagy a prosztata gyulladására. Ne várj ilyenkor a kivizsgálással, minden esetben mielőbb fordulj orvoshoz!

A sperma minőségét befolyásolják egyes szerek, gyógyszerek

Lehet, hogy kamaszkorban még nem gondolsz a későbbi gyermekvállalásra, de jó, ha tudod, hogy bármilyen szer, gyógyszer, amit szedsz, hatással lehet a nemzőképességedre.

Tiltott szerekkel, feketepiacon beszerezhető teljesítménynövelőkkel soha ne élj, mert most és a jövőben is komoly szervi károsodásokat idézhetsz elő magadnak.

A spermára is lehet valaki allergiás


Nagyon ritkán előfordul, hogy a sperma valamilyen összetevőjére allergiás reakció alakul ki, ez óvszer használatával kiküszöbölhető.

Napokig élnek

Mennyi ideig életképes a sperma, miután bekerült egy nő szervezetébe? A válasz erre a kérdésre: körülbelül 2 napig!

A herék hűtőként működnek


A herék hőmérséklete ugyanis általában 7 fokkal alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérséklet. Ugyanis csak ilyen körülmények között tud a here megfelelő spermát termelni. A férfiak teste azonban olyan radiátor-szerű vénákkal van ellátva, vagy legalábbis a herék környékén, amely magának szabályozza a herék körüli hőmérsékletet.

Így hideg esetén a testhez közelebb húzódik, melegben pedig a testtől eltávolodik a herezacskó. Ha egy férfi keresztberakja a lábait, a herezacskó hőmérséklete körülbelül 2 fokkal növekszik.

Ugyanez a helyzet, ha az illető fecskét hord. Ez azonban nem jelent semmit, hisz a legtöbb ember aki keresztberakja a lábát, ugyanúgy apa lesz. Így az sincs bebizonyítva, hogy a boxerek hordása növeli a megtermékenyítő-képességet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.