A borfogyasztók nem érzik, amit a borszakértők

Borivás: az átlagember alig érez valamit?

Ha borivásról van szó, az embereket kevésbé érdekli az adott nedű értékelése és a róla alkotott szakértői vélemény - adta hírül egy tanulmány.

2012.03.07 08:15ma.hu

Legtöbb ember nem túlzottan kíváncsi arra, hogy a borszakértők milyennek értékelték a bort, amelyet éppen fogyaszt - a szakembereknek, úgy tűnik, sokkal érzékenyebb az ízérzékelésük - állapította meg a Penn állami egyetem tanulmánya.

A borszakértők képesek rá, hogy aprólékosan különbséget tegyenek az ízek között, akkor is, ha igen széles a skála, mások azonban nem túlzottan.

"Felfedeztük, hogy egy szakértőnek alapvetően mások a képességei az ízérzékelésben - mondta el John Hayes táplálkozás-tudományi professzor asszisztens. - No és ha az ő ízérzékelésük más, mint a legtöbb emberé, akkor vajon miért kellene az ajánlásaikra hallgatnunk?" - tette fel a kérdést.

A tanulmányban a kutatók 330 embert kérdeztek meg, akik egy ontariói borkóstoláson vettek részt. Meg kellett kóstolniuk egy szagtalan kémiai anyagot, a propilitouracilt (PROB), majd szondáztatták őket, amellyel a keserű ízre adott reakciót mérték.

A rendkívüli ízérzékeléssel megáldott emberek ennek az anyagnak az ízét igen keserűnek találták, ám az átlagos ízérzékelésűek csak kissé keserűnek vagy íztelennek mondták.

"Ahogyan az emberek lehetnek színvakok, az ízzel kapcsolatban is lehet ezt mondani" -
mondta el Hayes.

Miután egy gyors kérdőívet töltettek ki a bor-szakértőkkel és a borfogyasztókkal, a kutatók rájöttek: a szakemberek sokkal inkább érezték a keserű PROB-t, mint akik nem értenek a borokhoz. A két csoport nagyon különböző módon reagált.

Az American Journal of Enology and Viticulture-ben megjelent tanulmány rámutat, hogy a szakértők javaslatai olyan ízlelésre alapulnak, amely az átlagember számára talán észre sem vehető. Túlságosan kifinomult ahhoz, hogy aki nem szakértő, érzékelje.

Az átlagember nem "érez ki" egy plusz ízt a nedűből, vagy nem tudja megállapítani a cukor és a sav arányát.

A kutatók szerint biológiai tényezők játszanak szerepet abban, hogy a szakértőknek ennyire kifinomult az ízlelése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.