Csökkentik az inzulin- és a vérzsírszintet
A jó fűszer egyenlő egy pohár vörösborral!
Nemcsak nagyon finomat fogunk enni, ha a vacsoránkat változatos fűszer-kombinációval ízesítjük: az így készült étel inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet, a fűszerek antioxidáns tulajdonsága miatt.
2011.08.19 13:00MTIA változatosan, jól fűszerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is - mutatta ki Sheila West és munkatársai vizsgálata.
A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.
A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül.
Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják. "Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője.
Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba. A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak.
Először egy hétig főételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csipősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt.
Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.
A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.
Kapcsolódó írások:
- Durván szoktat le a sok evésről az erős paprika!
- Tüzeld fel a szexuális életed! Vagy inkább fűszerezd?
- Az istenek eledele - Mindent a kakaóról
- Tippek a fűszerek praktikus tárolására konyhánkban
- Gyomorerősítő, görcsoldó fűszer: a borsikafű
- Kicsit másképp- Fűszerek és gyógynövények
- A keleti fűszerek varázsa
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:42 Megölték a Hamász két libanoni parancsnokát a hajnali légi támadás során
- 6:11 Duna House: a fiatalok az első lakás vásárlásához szükséges önerőt hitelek segítségével is kiegészíthetik
- 22:10 Iszapömlés - Rétvári Bence: példaértékű a katasztrófát követő összefogás
- 21:40 MTVA: a közmédia visszautasítja az erőszakos követeléseket
- 20:08 Szijjártó Péter: újabb magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból
- 18:12 Magyar Péter a 'propagandamédia' termékeinek bojkottjára szólított fel
- 18:07 Kielemzik az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeit
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06