Még a tetőfedő is félhet

Top munkakörök, amelyek tönkreteszik a házasságot

Bizonyos munkakörök esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy tönkremegy az illető házassága - milyen okok játszanak szerepet benne?

2012.02.25 08:55ma.hu

A munkakör és a házasság tartóssága sokszor függ össze. Azok a házasságok például, amelyben az egyik fél minimum 45 percet utazik minden nap a munkába, 40 százalékkal esélyesebbek a tönkremenésre - állítja egy svéd tanulmány.

Az illető utazással tölti a családdal tölthető idő jelentős részét, kevesebb lehetősége van otthon besegíteni a házimunkába, magasabb az esélye a stresszre és az alvásproblémákra - mondta el Erika Sandow tanulmányvezető az Umea egyetemről.

A kutatókban felmerült a kérdés, hogy az időveszteséget, a stresszt, az alvási problémákat összetéve mely munkák számítanak a leginkább rombolónak egy házasságra nézve? A rendőr? Tengerész? Kamionsofőr?

A Radford egyetem tanulmánya összevetette a 2000-es népszámlálási adatok keretében megadott munkaköröket a válások gyakoriságával. A táncosok vezették a listát - 43 százalékos válási aránnyal, a csaposok 38 százalékkal. De voltak meglepő felfedezések is.

A legrizikósabb munkakörnek számított a házasság szempontjából például a tetőfedő, 27 százalékos válási aránnyal... Frank Solano párkapcsolati szakértő szerint minden munka, ahol az ember fokozott stressznek van kitéve, könnyen veszélybe sodorhatja a házasságot.

Ilyen az is, ha stressz hatása alatt, egész nap kinn tartózkodik valaki és hosszú órákon át dolgozik. Ugyanis amikor hazaér egy stresszes nap után, gyakran a házastársán vezeti le a feszültséget.

Megoldást jelenthet visszafogni kissé az indulatokat, illetve sms-ben hazaérés előtt beszámolni a párunknak arról, hogy rossz napunk volt. Ugyanis sokszor megtörténik, hogy a feleség azt hiszi, a rossz hangulat oka ő maga. Ha csupán pihenésre vágyunk a fárasztó nap után, azt is meg lehet mondani, hogy a párunk tudja, mire számíthat.

Minden nap, munka előtt üljünk le egy kávéra kettesben, illetve töltsünk több, minőségi időt együtt hétvégén.

Érthető módon a gyakori utazások is a legrizikósabb munkakörök közé tartoznak a házasság megmaradása szempontjából - a tengerészeknél 26 százalékos volt a válási arány. Itt nemcsak az a probléma, hogy sok időt töltenek távol az otthontól, de sokszor a párjuk neheztel is ezért.

Nemcsak ők vannak így ezzel, más, sok utazással járó munkakör is ide tartozik. Némileg mentheti a helyzetet, ha az állandóan úton levő férfi/nő gyakran jelentkezik a párjának és mindig hoz valami apró ajándékot haza, ezzel is jelezve, hogy az úton is sokat gondol rá.

Egészségügyben dolgozni szintén az egyik legrizikósabb munkakörnek számít - 29 százalékos válási aránnyal.

Az ellentétes munkaidő - a páros egyik tagja nappal, a másik éjjel dolgozik - jelentős próbatétel elé állítja a kapcsolatot. Más megoldás nincs, mint igyekezni kihozni a legtöbbet az együtt töltött időből.

Ne hagyjuk, hogy az ellentétes műszak kárt tegyen a szexuális életünkben. Minden perc számít. Nappal szextinget is lehet alkalmazni a vágy ébren tartásáért...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.