A ciklikus kapcsolatok boldogtalanok?

Csak mese - a második esélytől ne várjunk boldogságot

A mesék és a romantikus filmek ábrázolásával szemben, a valóságban a második esély nem feltétlenül hoz boldogságot egy kapcsolatban - mutatta ki egy új tanulmány.

2012.02.24 08:15ma.hu

A meseszerű happy end többnyire csak a filmekben történik meg, ha két ember másodszor talál egymásra - állapította meg egy új kutatás.

A párok, akik szakítanak, majd újra összejönnek - ezeket ciklikus kapcsolatoknak is nevezik -, igen gyakoriak - mondta el a Kansasi egyetem professzor-asszisztense, Amber Vennum, tanulmányvezető.

Kiderült, hogy az egyetemista korú fiatalok 40 százaléka olyan párkapcsolatban él, amelyben már történt egy szakítás, majd újra összekerült a két fél. Ez sokkoló, különösen, ha az efféle kapcsolatok végeredményét nézzük - tette hozzá a szakember.

A tanulmány során a kutatók elemezték, mi jellemző a ciklikus és a nem ciklikus kapcsolatokra. Az utóbbiakban sokkal gyakoribbak az olyan döntések, mint az összeköltözés, egy háziállat vásárlása vagy a gyermekvállalás.

Ezzel szemben a ciklikus kapcsolatok esetében a partnerek kevésbé elégedettek egymással, rossz az egymás közti kommunikáció, alacsonyabb az önbecsülésük, több olyan döntést hoznak, amely ártalmas a kapcsolatra nézve. No és nem utolsósorban kevésbé biztosak a közös jövőben.

Amber Vennum szerint a fő probléma az a gondolat, hogy "Nem vagyok elkötelezve, miért harcoljak olyan keményen érted?" A partnerek a ciklikus kapcsolatban nem érzik igazán elkötelezettnek magukat.

Ezért nem is tesznek olyasmit, ami erre utalna - nem beszélnek például róla, valójában milyen a kapcsolatuk, hol tartanak, és nem érzik úgy, hogy áldozatot kéne hozniuk egymásért.

A tanulmány rámutatott arra is: a párok, akik ciklikus kapcsolat után házasodtak össze, alacsonyabb elégedettséggel kezdték a házasságot, konfliktusaik száma magasabb volt, mint a nem ciklikus pároknál. Sőt, igen jellemző, hogy ezek a házasok a frigy megkötését követő három éven belül külön költöztek.

"A ciklikusságot nem lehet kiiktatni, akár kapcsolatban él, akár házasságban az ember - ezt a magatartást akkor is folytatni fogja a pár, ha már gyűrű van az ujján. Minél inkább ilyen a kapcsolat, annál jobban romlik a minősége. Csökken az egymás iránti bizalom, a bizonytalanság viszont nő a frigy jövőjével kapcsolatban" - mondta el Amber Vennum, aki szerint ez világos üzenet az újrakezdeni vágyók számára.

Ha úgy véljük, az újrakezdés mégis szükséges, akkor a döntést érdemes alaposan megfontolni mindkét részről. Ne feledjük, hogy ha a kapcsolatunk nem jó, mi sem "működünk jól", és ez az egészségünket is veszélybe sodorhatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.