Kisebb a hátrányos helyzetűek esélye a házasságra?

A tanulás jutalma nulla vőlegény?

Noha értéke nagy, különösen, hogy sokat tanult érte az ember, egy főiskolai diploma csökkenti a házasodás esélyét a hátrányos helyzetű közegből érkezett diákoknál - derült ki egy új tanulmányból.

2012.02.08 16:55ma.hu

A főiskolai diploma megszerzése csökkenti azon diákok esélyét a házasságra, akik gazdaságilag hátrányosabb helyzetű közegből jöttek - állapította meg a Cornell egyetem tanulmánya.

A társadalmi és kulturális tényezők éppoly fontosak, mint a jövedelem, amikor a házasság eldöntéséről van szó. A főiskolás diákok egyre sokszínűbb társadalmi háttérrel rendelkeznek, ám ugyanúgy maradnak annak a társadalmi-gazdasági csoportnak a tagjai, amelybe eddig is tartoztak.

Egyes diákok számára, akik hátrányosabb helyzetű társadalmi közegből jöttek, a beilleszkedés is nehezebb a campuson, és ezek a nehézségek a főiskolai tapasztalataikat is befolyásolhatják - mondta el Kelly Musick professzor, a tanulmány szerzője.

Amikor a hátrányos helyzetű közegből érkezett diák bekerül a tanintézménybe és a kollégiumba, valósággal két eltérő világ között találhatja magát. Sokan nem szeretnének "alulházasodni", kiegyezni egy kevésbé képzett partnerrel, ám "felülházasodni" sem képesek, a hátterük, neveltetésük miatt.

A tanulmány szerzői szerint a házasodás esélye így igencsak lecsökken az ilyen, hátrányos helyzetű közegből érkezett fiatalok számára, hátterük és képzettségi szintjük ugyanis eltérő.

A Journal of Marriage and Family-ben megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy a diákok családjának bevételét, szüleik képzettségét és más szociális és gazdasági tényezőt is vizsgálva becsülték meg a főiskolára járás illetve a házasodás valószínűségét.

Egyértelműen kiderült, hogy a főiskolára beiratkozott, de hátrányos helyzetű közegből származó diákok házasodási esélyei csökkentek.

A férfiak 38 százalékkal kisebb eséllyel házasodtak, a nőknél az esélyek 22 százalékkal csökkentek. Összehasonlításképpen, a nem hátrányos helyzetű, sőt inkább jómódúnak mondható diákok házasodási esélye a férfiak körében 31 százalékkal, a nők körében 8 százalékkal megugrott...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.