Kétszer akkora az italozás esélye, ha...

Pia után nyúl a tini, ha a filmben is ezt nézi?

Kétszer akkora valószínűséggel kezdenek el inni a fiatalok, ha sok olyan filmet látnak, amelyben szerepet kap az alkohol - állítja egy új tanulmány.

2012.02.22 08:15ma.hu

Úgy tűnik, a filmek is befolyásolják a fiatalok alkoholfogyasztását. Ha a 10-14 éves fiatalok olyan filmeket néznek, melyekben a szereplők kezébe gyakran kerül alkoholos pohár, kétszer akkora eséllyel isznak maguk is szeszes italt - állapította meg egy tanulmány.

Amerikai szakemberek több, mint 6500 fiatalt kérdeztek meg, négy alkalommal - 50, véletlenszerűen kiválasztott film közül kellett megmondaniuk, melyikeket látták.

Megkérdezték őket arról is, ittak-e valaha alkoholt szüleik háta mögött, illetve mi volt az az eset, amikor mértéktelen iszogatásba kezdtek (5 vagy ennél is több szeszes italt fogyasztottak egyhuzamban).

A kamaszok által látott filmeket a főszereplők alkohol-fogyasztása illetve szeszes ital vásárlása alapján elemezték. A tanulmány szerint a fiatalok átlagosan nagyjából 4,5 órát láttak az képernyős alkoholfogyasztásból, viszont van, aki ennél is többet, 8 órát.

Azt is vizsgálták, milyen hatása van a szülők alkoholfogyasztásának arra, milyen típusú és márkájú italokat próbál ki a kamasz. A tinik 11 százaléka mondta, hogy használ olyan árut - pólót vagy sapkát -, melyre egy alkoholos ital neve van rányomtatva.

23 százalékuk vallotta, hogy szülei heti egy alkalommal biztosan isznak alkoholt, 29 százalékuk pedig azt mondta, otthon hozzájut az alkoholhoz.

Az utóbbi években az alkoholfogyasztás közel kétszeresére emelkedett a fiatalok körében, 11-ről 25 százalékra. A mértéktelen ivás pedig 4-ről 13 százalékra nőtt, ami nagyon sok.

Mindehhez hozzájárulnak a szülők, akik isznak otthon, és a fiatal számára a saját lakásban is hozzáférhető az ital. Ezen felül a filmek, amelyekben a szereplők alkoholt fogyasztanak, a szeszes italt reklámozó pólók, sapkák, egyéb ruhadarabok, az italozó barátok és a kamaszkori lázadás is.

A tanulmány szerint a fiatalok, akik a legtöbb olyan filmet látták, melyben van alkoholfogyasztás, kétszer akkora valószínűséggel nyúlnak  szeszes ital után, és 63 százalékkal esélyesebbek arra, hogy belemenjenek a mértéktelen ivásba, mint akik kevés "italozós" filmet láttak.

Úgy tűnik tehát, a filmek valóságos kockázati tényezőt jelentenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.