A részeg séta után se mindenki ébred fel többé

Gyalog is könnyű belehalni az ivásba

Az ittas állapotban vezetés veszélyeit mindenki ismeri. No, de a részeg séta is bajt okozhat? Szakemberek szerint igen, sőt. Az alkoholos befolyásoltság így is halálos kimenetelű lehet.

2011.12.15 14:25ma.hu

Hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki részegen ül volán mögé, nem kell részletezni - úgy tűnik azonban, az alkoholos állapotban történő sétálgatás ugyanolyan veszélyes lehet.

"Gyakorlatilag minden megmozdulás, az autóvezetéstől kezdve a fürdőszobában történő részeg egyensúlyozásig, életveszélyes lehet - mondta el Dr. Thomas Esposito, baleseti sebész az Illinois-i, Maywoodi Loyola egyetem egészségközpontjának munkatársa. - Az alkohol rontja a döntések ésszerűségét, a reflexeket és a koordinációt."

Az elmúlt 25 évben a szakember igen sok esetet látott elsőkézből, melyek a "részeg séták" eredményei voltak. Elmondta: 2009 júliusa és 2010 júniusa között 55 embert gázolt el az autó, és amikor vér-alkohol szintjüket megmérték, 24 százalékuké meghaladta az elfogadott szintet.

S bár ezek a gyalogos-balesetek igen gyakoriak az év folyamán is, a szilvesztert követő napon, azaz újévkor durván megugrik a részegen sétálók haláleseteinek száma. Sőt, számos ember otthon sérül meg súlyosan, miután túl sokat ivott.

"Nemcsak a kinti sétákról van szó. Sok olyan embert láttunk, aki a túl sok alkohol hatására otthonában esett le a lépcsőn, csúszott el, botlott meg a fürdőszobában vagy bárhol a lakásban. Nyilván az első kettő önmagában is igen veszélyes terep. Elég nekiesni a kád szélének, hogy ne keljünk fel többé..."

Mások - talán a rossz helyzetfelmérés miatt - ok nélkül igyekeztek bejutni az ajtón kés-, üveg-, fegyver vagy akár csak puszta öklük segítségével, aminek súlyos sérülés lett a vége - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.