Megölhet az alkohol - 3 ezrelék felett

Lehet, hogy soha többet nem józanodunk ki

Szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet a túlzott alkoholfogyasztás - a személyes érzékelés és viselkedés megváltozik, három ezrelék felett pedig már alkoholmérgezésről beszélünk, ami rosszabb esetben megölhet.

2011.12.13 20:23MTI

A Német Addiktológiai Központ (DHS) szerint az alkohol gyorsan bejut a vérbe és bekerül az egész szervezetbe.

Az alkohol elsősorban az agynak azon központjait befolyásolja, amelyek a tudatot és az érzelmeket irányítják. Hogy iváskor mennyire emelkedik meg a vér alkoholszintje, függ az egyén súlyától, nemétől és testi adottságaitól. Káros hatásainak leginkább a gyerekek vannak kitéve.

Már 0,2 ezrelékes véralkoholszint megváltoztatja a személyes érzékelést és a viselkedést, az ember fesztelenebbnek érzi magát, csökken a koncentráció és a látási képesség is megváltozik.

Egy ezreléknél jön a bódultság, az egyensúly- és beszédzavarok. Három ezrelék felett már megtörténik az alkoholmérgezés, amely legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

A gyakorlott ivók azonban hihetetlennek tűnő értékeket is képesek túlélni.

Novemberben a német rendőrség egy magatehetetlen férfit tartóztatott le: vérében 7,67 ezrelék volt az alkohol értéke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.