Komolyan kell venni a túlzásba vitt ivászatot

Meg is halhat - sose hagyjuk egyedül az alkoholmérgezettet!

Egy féktelen party gyakran vezet alkoholmérgezéshez - mit tehetünk ilyenkor? Előszöris: a jeleket komolyan kell venni, mert a mérgezésben szenvedőnek könnyen lehet ez az utolsó napja...

2011.06.06 17:00kamaszpanasz.hu

A nagy ivászat ahhoz vezet, hogy túlzott mennyiségű alkohol lesz a véredben, más néven magas lesz a véralkohol százalékod, ami azt okozza, hogy az idegrendszered lelassul.

Az alkoholmérgezés az alkohol túladagolása

Minél magasabb a véralkohol szinted, annál inkább érinti majd szervezetedet, az elfogyasztott alkohol. Az, hogy mennyi alkohol okoz alkoholmérgezést, egyénfüggő. Egy sor tényező van itt, az egyén neme, súlya, a gyomorban lévő élelmiszer mennyisége, az, hogy milyen gyorsan fogyasztotta az alkoholt, és persze a genetika.

A gyors alkoholfogyasztás, ami előfordul ivásos játékok, fogadások esetében különösen veszélyes, hiszen súlyos és esetleg halálos mérgezés is felléphet!

Minden egyes jelet komolyan kell venni!


Ezek közé a jelek és tünetek közét tartozhatnak az alábbiak: zavartság, eszméletvesztés, kóma, lassú vagy szabálytalan légzés, hypothermia, (hideg, sápadt, vagy kék bőr alacsony testhőmérséklettel) hányás, és öntudatlan alvás.

Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod valakin, akkor az a bizonyos személy alkohol-túladagolásban szenved. Ezek közül bármelyik lehet alkoholmérgezés tünete, soha ne hagyjátok figyelmen kívül, menjetek orvoshoz!

Hívjatok segítséget, ha valakin ilyen jeleket tapasztaltok!

Az alkohol-túladagolás súlyos, és nemegyszer visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ha valaki ilyen jeleket mutat, akkor itassatok vele kávét, használjátok a hideg zuhanyt, esetleg sétáljatok kicsit a levegőn. Ha valaki sok alkoholt ivott, attól még nem fog „kinyúlni”, ha valaki kidől, akkor csípjetek bele, vagy kérdezzétek a nevét.

Ha nem kel fel, vagy nem válaszol, és egyéb tüneteket is tapasztalsz, azaz súlyosabb problémára gyanakszol, akkor mindenképpen hívjátok a 112 – őt, vagy a mentőket. Ne aggódj, egy barátod, nem lesz mérges azért, mert segítséget hívsz hozzá.

Még mindig jobb óvatosnak lenni, minthogy valaki komoly károsodást szenvedjen, esetleg valami rosszabb történjen vele.

A hányásos tünetek is lehetnek halálosak!

Hányás esetén a szervezet dehidratálódik, ami nagyobb mértékben halált is okozhat. A lehelet és a szívverés megmutatja, hogy mikor lesz komoly, de hányás után itassatok vizet az alannyal, így óvjátok a dehidratációtól! Emellett az alkohol hypoglükémiát, azaz alacsony cukorszintet is okozhat. Bár ezek nem halálosak, de ettől függetlenül súlyosan károsíthatják a szervezetet, vagy az agyat.

Te is tudsz segíteni, amíg meg nem érkezik a segítség!

Ne menj sehová! Várj, amíg meg nem érkezik a segítség. Közben az alkoholmérgezéses alanyunknak segítsünk, támasszuk meg a hátát egy párnával, maradjunk mellette.

Mivel egészségügyi dolgozók lesznek ott, mondd el a fogyasztott alkohol mennyiségét, azt, hogy a beteg részeg volt. És fontos, sose hagyj egyedül valakit, akinek alkoholmérgezése van!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.