3-szor gyorsabban rombolja a nők agyát az alkohol!

Az italozó nő jóval előbb búcsút mondhat tökéletes agyának

Svéd kutatók megállapították: a női alkoholistáknál háromszor gyorsabban károsodik az agy hangulatot, impulzusokat és alvást kontrolláló területének működése, mint a férfiaknál.

2011.11.10 13:00MTI

Négy évnyi nagyivást követően ötven százalékkal csökkent a nők agyának úgynevezett szerotonin funkciója, míg ugyanilyen mértékű károsodást a férfiaknál csak tizenkét évi alkoholizálás után tapasztaltak a Göteborgi Egyetem kutatói tanulmányukban.

A szerotonin egy agyi ingerületátvivő anyag, amely egyebek közt fontos szerepet játszik a hangulat és impulzus kontrolljában, valamint az alvás és ébrenlét közti egyensúlyban.

A kutatásba 42 bevallottan alkoholfüggő embert és 28 kontroll személyt vont be Kristina Berglund és csoportja; a részt vevő alanyok harmada volt nő.

"Azt láttuk, hogy az alkoholfüggő egyéneknél jelentősen alacsonyabbak voltak a szerotonin funkciók" - foglalta össze az eredményeket Berglund. A vizsgált emberek közül a nők bevallásuk szerint négy éven át heti 12 üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vettek magukhoz, a férfiak ugyanennyi alkoholt ittak hetente, de 12 éven keresztül.

Az eredményeket ismertető tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóirat jelenteti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.