Hoppá: a nők esélyeit növeli az alkohol?

Ön megitta már az e hetit...?

Önnek megvolt már a "napi itala?" Úgy tűnik, a hölgyeknek, akik megisznak naponta egy alkoholos italt, nemigen kell szívproblémáktól tartaniuk.

2011.10.28 18:55ma.hu

Meglepő: azoknak a nőknek, akik napi rendszerességgel isznak egy pohár alkoholt - legyen az pohár bor, vagy rumos kóla -, egészségesebb marad a szívük - állapították meg kutatók.

A Harvard egészségügyi iskola tanulmánya rámutatott: a heti háromszor néhány alkoholos italt fogyasztott nők hosszabb ideig éltek, mint akik egyáltalán nem voltak szeszes ital-fogyasztók.

A tanulmány, mely több, mint 1000 nő bevonásával készült és az American Journal of Cardiology-ban jelent meg, hozzáteszi: az alkohol kis mennyiségben jó hatással lehet a szív egészségére. "Ami külön érdekes volt, hogy nem láttunk különbséget az alkohol fajtái között - magyarázta a tanulmány vezetője, Joshua Rosenbloom. - Úgy tűnik tehát, hogy az alkohol önmagában előnyös."

A követési periódusban határozottan csökkent a halálozási kockázat azoknál a nőknél, akik bort, sört vagy egyéb szeszes italt ittak a héten háromszor.

"Napi egy ital valóban előnyös, feltéve, ha az illető meg tud állni ennyinél
- mondta el Dr. James O'Keefe kardiológus Kansas Cityből.

Az 1200, szívroham miatt kórházban kezelt hölgy körében végzett felmérés is hasonló eredményeket mutatott. Alkoholfogyasztási szokásaikról kérdezték őket, más egészségügyi és életmód-beli szokásaik mellett.

Tíz év követés után kiderült, a mérsékelten ivóknak 35 százalékkal kisebb volt az esélye a halálra egy szívrohamot követően, azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

Dr. O'Keefe hozzátette, a szívroham utáni időszakban az ivást mérsékelten folytatók jobban is érezték magukat.

A bajt az okozhatja, hogy sokan nem tudnak megállni - ez egy lejtő, amin könnyű elindulni. S míg egy kevés alkohol valóban jó az egészségre, a nagy mennyiség halálos veszélybe sodor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.