Csökkenti a nyálkahártya-sérülést a szamóca!

Ki hitte volna? Az eper kiüti az alkoholt

Zavar, hogy előző este a városban kissé felöntöttünk a garatra? Úgy tűnik, eper fogyasztásával korrigálhatjuk a problémát. Ez a finom gyümölcs még fel nem fedezett erőkkel bír.

2011.10.27 10:15ma.hu

Az eper képes rá, hogy megvédje a gyomor nyálkahártyáját az alkoholtól - derítették ki kutatók. A felfedezés a gyomorfekély kezeléséhez is igen jól jöhet.

A kutató patkányokon próbálták ki a dolgot: etanolt kaptak, ám azoknak a patkányoknak a gyomor nyálkahártyája, amelyeknek eperkivonatot is adtak, kevésbé szenvedett sérülést.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mostmár elég egy kis epret tartani otthon, és indulhat a tivornya...

Sara Tulipani kutató, a barcelonai egyetem munkatársa elmondta: az eper pozitív hatásai nemcsak antioxidáns tartalmának köszönhetők. Aktiválják az antioxidánsok védő hatását és az enzimeket a testben.

A kutatók szerint az eperben gazdag étrend mindenféle gyomorbajtól megóv minket, és lelassítja a gyomorfekély kialakulásának folyamatát is.

Maurizio Battino
, az itáliai Marche politechnikai egyetem kutatója a Plos One lapnak azt mondta, nem gondolták, hogy a tanulmány a részegség hatásainak mérséklésére is fényt derít.

Az olasz, szerbiai és spanyol kutatókból álló csoport bízik benne, hogy mindazok az összetevők, melyeket az eper tartalmaz, segítséget adhatnak a gyomorfekélyt megelőző, antioxidánst tartalmazó gyógyszerek készítéséhez.

Az epernek igen nagy szerepe lehet olyan, különböző gyomor betegségek gyógyításában is, melyek a szabadgyökök jelenlétének is köszönhetők.

A gyomorhurut, illetve a gyomor nyálkahártya-gyulladás az alkohol miatt lehet, de okozhatják vírusos fertőzések, illetve nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek és olyan orvosságok is, melyeket a Helicobacter pylori baktérium kezelésére használnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.