A sok barát belevisz az italozásba?

Alkoholtól bűzlik a népszerű emberek társasága?

Bár a fiatalok jó részének az a vágya, hogy az iskolában, a társaságban a népszerű emberekhez tartozzon, a jelek szerint ez egyenes út az ivás elkezdéséhez is.

2011.09.30 08:25ma.hu

A nagy baráti társasággal, széles ismeretségi körrel rendelkező fiatalok sokkal hajlamosabbak rá, hogy alkohol után nyúljanak, mint azok a kamaszok, akik nem játszanak akkora szerepet az iskola társasági életében - állapította meg egy tanulmány.

Ennek során 2610 amerikai diákot vizsgáltak az érintett korosztályban, és rájöttek, minél kisebb a szerepe egy diáknak a közösségi élet színpadán - ami nem azt jelenti, hogy nincsenek barátai -, annál jobban kitolódik nála az alkoholivás kezdete.

Úgy tűnik, a népszerű diákok közelében, társaságában lenni veszélyes ilyen szempontból és növeli annak az esélyét, hogy a fiatal rákapjon a szeszes italok fogyasztására - mutatta ki a tanulmány, mely az Academic Pediatrics szeptember-októberi számában jelent meg.

Természetesen a szülőknek nagy szerepe van abban, hogy mennyire "csábítható el" a gyermek - mondja a tanulmány vezetője, Marlon Mundt a Wisconsini egyetemről, a Madison egészségügyi iskola munkatársa.

"A szülői minta ugyanis igen fontos, ahogyan az is, ha a fiatalnak számít a szülei véleménye. Ha megvan a családi harmónia, és egy biztos támaszt, hátteret ad a gyermeknek, az kevésbé érzi szükségét az alkoholizálásnak."

Az eredmények hasonlóak ahhoz a korábbi tanulmányéhoz, mely kimutatta, hogy a családon belüli, nem megfelelő törődés, valamint a szülők alkoholizálása összefüggésben áll az alkoholfogyasztás elkezdésével - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.